Zenica

VIDEO+FOTO: BZK Preporod ZDK – Obilježen Dan Bošnjaka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: BZK Preporod ZDK – Obilježen Dan Bošnjaka – U prelijepoj atmosferi Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici BZK Preporod ZDK organizovala je svečanu akademiju povodom Međunarodnog Dana Bošnjaka. Dan Bošnjaka je dan kojim se obilježava godišnjica održavanja Bošnjačkog sabora na kojem je nastavljen kontinuitet nacionalne odrednice jednog naroda u Bosni i Hercegovini, Bošnjaka.

Ovaj dan predstavlja historijsku prekretnicu za narod koji se deklarativno odlučio da se bori za svoju domovinu, za multikulturalnost, razvoj bošnjaštva, bosanstva i pluralnog društva u svakom smislu. To je zapravo i najljepši i najiskreniji opis onoga što Bošnjak zapravo i predstavlja. Bošnjak je ime čovjeka koji uvijek hoda uzdignute glave i svijetla čela.

To je starac koji je život svoj i djelo svoje i sve svoje darovao Bosni, bosanskim planinama, rijekama, kršu i ravnicama. Njegova je mirisna košulja mirisom šehida okupana i njegovim djelovanjem postala otporna na kidanje. Njegovo je tijelo puno rana i ožiljaka od žrtvovanja za pobjede Bosne njegove. Njegove su noge odlučne i katkad žure, katkad im se podmeću, ali uvijek prave korake naprijed za svoju Bosnu. Bošnjak je svašta za života vidio i golem bihuzur preživio. To je starac koji proživljava novu mladost. Došlo vrijeme da Bošnjak pliva u svojoj rijeci Bosni u svojoj državi Bosni i sa svojima i sa iskrenim komšijama svoj bosanski toprak čuva. I na svom topraku Bošnjak Boga moli da On Bošnjaku dadne sve ono što Bošnjak želi komšijama svojim, a i komšijama njegovim što oni Bošnjaku žele.

Na svečanoj akademiji predsjednik BZK Preporod ZDK Armin Jašarević, kao domaćin, izrazio je zadovoljstvo i ponos što je nasljednik onoga što je duboko urezano u historiju našeg naroda i naše države. Pored predsjednika Jašarevića, prisutnima su se obratili i prof.dr. Ajdin Huseinspahić, koji je sa akademske strane dao svoj osvrt na predmet održavanja akademije, kao i Filip Mursel Begović, generalni projekt menadžer BZK Preporod BIH, i glavni urednik časopisa STAV, koji je istinski ohrabrio sve prisutne svojim divnim i motivirajućim govorom.

Umjetnički dojam upotpunio je Omladinski hor pod dirigentskom palicom maestra Milenka Karovića i zenička umjetnica Sabina Kulenović. BZK Preporod će i u budućnosti biti faktor koji će ujedinjavati i jačati pozitivne snage u ovoj državi, jer to i jeste njen suštinski zadatak

VIDEO NA LINKU: https://www.facebook.com/watch/live/?extid=PGk0eokyIDG40qWW&v=3263439433776321&ref=watch_permalink



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno