Zenica

VIDEO+FOTO: BiH dobija nove kilometre autoputa – pogledajte završne radove na Zeničkoj obilaznici

VIDEO+FOTO: BiH dobija nove kilometre autoputa – pogledajte završne radove na Zeničkoj obilaznici – Manje od mjesec dana ostalo je do svečanog otvorenja Zeničke obilaznice, novih 11 funkcionalnih kilometara autoputa koji će nakon brojnih teškoća biti otvoreno 25. novembra.

Ovo su ujedno prvi funkcionalni kilometri autoputa ka sjeveru otvoreni u BiH od 2014. godine.

Zenička obilaznica predstavlja jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru 5C u našoj državi zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode te je zbog svega toga njena izgradnja trajala dosta duže.

Međutim, dugogodišnje čekanje građana BiH na nove kilometre autoputa, bar Zeničke obilaznice, završiti će 25. novembra kada će ona biti puštena u funkciju.

Ekipa portala Klix.ba danas je obišla radove na dionici obilaznice s Reufom Kadrićem, predstavnikom JP Autoceste FBiH, koji nam je kazao da sve ide po planiranoj dinamici te da će sve biti spremno prije 25. novembra kada je planirano simbolično otvorenje povodom Dana državnosti.

Svi tuneli na dionici su u potpunosti završeni, a u toku su finalni radovi na spajanju vijadukta Babina rijeka s ostatkom dionice s obzirom da je došlo do izmjene saobraćaja i gradnje nove saobraćajnice za izletište Smetovi.

U proteklim danima na vijaduktu Babina rijeka postavljena je i rasvjeta kao i reflektori koji će osvjetljavati vijadukt u bojama zastave Bosne i Hercegovine s obzirom da je ovo trenutno najviši izgrađeni vijadukt u BiH.

Na potezu od isključenja Zenica jug do vijadukta Babina rijeka bit će završeno i asfaltiranje dionice u cut&cover tunelu te će desetak dana prije svečanog otvorenja uslijediti čišćenje cjelokupne dionice, ocrtavanje horizontalne signalizacije gdje nije ocrtana te testiranje vertikalne signalizacije i opreme.

Ubrzanim tempom se radi i na dijelu dionice gdje radove vrši turski Cengiz Insat koji privodi radove na izgradnji tunela i vijadukta, a u toku su radovi i na izgradnji naplate kućice i isključenja Zenica sjever.

Radovi se izvode u tri smjene kako bi sve bilo spremno i ispoštovano do zacrtanih rokova, a građani BiH sigurno će dugo pamtiti 25. novembar 2020. godine i dugogodišnje čekanje i najavljivanje novih kilometara Koridora 5C.

AUTOR: E.Mehić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem