Posuđeno

VIDEO+FOTO: Batonovi muhabeti- Uništavanje vjerskih objekata u Zenici i Vitezu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Batonovi muhabeti- Uništavanje vjerskih objekata u Zenici i Vitezu – Batonovi muhabeti- stručna prezentacija i izlaganje – UNIŠTAVANJE VJERSKIH OBJEKATA U ZENICI I  VITEZU OD 1993.-1994. GODINE

KOMPARACIJA ZONA ODGOVORNOSTI ARMIJE RBIH I HVO

U sklopu projekta  Batonovi muhabeti a u cilju isticanja historijskih događaja u Bosni i Hercegovini, produkcija  „BATON-ARDUBA“ i IML TV, povodom 28, godina od zločina protiv čovječnosti “16. aprila u selu Ahmići”, organizuju prezentaciju i izlaganje pod nazivom:

UNIŠTAVANJE VJERSKIH OBJEKATA U ZENICI I  VITEZU OD 1993.-1994. GODINE

KOMPARACIJA ZONA ODGOVORNOSTI ARMIJE RBIH I HVO

Izlagač u ovoj prezentaciji bio je doktor  historijskih nauka, Amir Ismić.

Svjedoci  smo da  godine  prolaze a bol ne  jenjava. Tako već evo 28. godina kako se u selu Ahmići kod  Viteza dogodio zločin protiv čovječnosti i to 16. aprila 1993. godine, kada  je život izgubilo 116 mještana.

U ovoj video prezentaciji i stručnom izlaganju doktora historijskih nauka, Amira Ismića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatnog ljiljana“ i 100%  ratnog vojnog invalida Armije  Republike Bosne i Hercegovine, predstavljeni su rezultati do kojih je izlagač došao prilikom izrade  svoga  svojevremeno magistarskog rada na  Filozofskom fakultetu u Tuzli 2014. godine.

Mada  je tada magistar Amir Ismić u svojim istraživanjima obradio rušenje i devastaciju  vjerskih objekata svih konfesija i to u 22. općine u  centralnoj Bosni u ovom predavanju  ponuđeni su rezultati za samo dvije općine i to Vitez i Zenicu.

Podsjetimo se da se radi o dvije susjedne općine udaljene  dvadesetak kilometara jedne od  druge u kojima je bilo pomiješano etničko stanovništvo. Podjednako su bili prisutni vjerski objekti svih konfesija, ali na žalost vojne  formacije Armija  RBiH i HVO koje su kontrolisale ova dva  grada nisu imale isti odnos prema vjerskim objektima, civilima i uopće.

Dakle, u ovom jako interesantnom i stručnom izlaganju možemo čuti i vidjeti veliki  broj relevantnih činjenica, podataka i slika o obimu i vrsti devastacije, pristupu istraživanja, marginalizaciji  žrtava, izjednačavanju  zločina te sve  većem prisustvu zaborava.

Istinsko pomirenje naroda  na  našim prostorima neće uslijediti dok se ne  pruži ruka izvinjenja i kajanja za  učinjeno, bez obzira o kome se  radi, jer to je jedini put da  žrtva dobije smiraj a  novim generacijama  pošalje jasna  poruka vrijednosti i očuvanju mira na  našim prostorima.

Novinar i publicista

Bilal Isaković



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno