Zenica

VIDEO: Zimovanje na Smetovima – mladi kroz igru uče i stječu nova prijateljstva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savez izviđača Grada Zenica i ove godine organizator je zimovanja na Smetovima. Ovaj događaj odavno je tradicija, a djeca i mladi uzrasta od 7 do 15 godina osim boravka na nadmorskoj visini iznad hiljadu metara, u prilici su da steknu nova prijateljstva, uče kroz igru, te na najbolji mogući način provedu zimski raspust.

Iako još nije zvanično otvoren Izviđački dom na Smetovima, to nije spriječilo Savez izviđača grada Zenice da već tradicionalno omoguće djeci boravak na čistom zraku. Smetovi, pokriveni snijegom, idealna su prilika za boravak oko 165 djece na zimovanju.

“Imamo već dugu tradiciju zimovanja na Smetovima. Kad je veći broj zaineteresovane djece, onda smo u Domu izviđača i radioamatera, ili u saradnji s Planinarskim društvom Željezara koristimo njihov dom Planinarskog društva Željezara”, govori Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača Grada Zenica.

Nezvanično, postoje dokumenti koji potvrđuju da je skautska organizacija u Zenici osnovana davne 1927. godine. Osim niza aktivnosti koje organiziraju tokom godine, zimovanje ove godine u tri smjene okuplja veliki broj djece i mladih željnih igre, druženja, novih izazova i sklapanja prijateljstava koja nerijetko postanu neraskidiva.

“Meni su zanimljive nove igre koje naučimo i vještine kao što smo jučer, npr., učili prvu hitnu pomoć koju ćemo davat osobama kad bude potrebno”, priča Luna Lisica.

“Volim to što smo većinu vremena napolju, te nam je većina radionica izvan doma i to je lijepo. Izviđači su većinom bazirani na tom odnosu s prirodom”, dodaje Mia Udiljak.

Kažu, ko jednom iskusi šta znači provesti raspust sa svojom vršnjacima, osjetiti zimske radosti i učiti uz zabavu, zasigurno se ponovo vraća. Adna je već pet puta bila na zimovanju sa izviđačima i opet će, kaže, sve dok može.

“Uvijek se vraćam zbog prijatelja i atmosfere. Uvijek se ovdje opustim za zimski raspust i za ljetovanje, ljepša je atmosfera, upoznam nove prijatelje, igramo se, učimo nove stvari.”

Njihova misija je učiniti svijet boljim, a veliku odgovornost imaju vodnici i načelnici, također mladi dugogodišnji članovi koji su završili obuku.

“Imamo dosta timskog rada, dosta radinica na kojima ciljamo da budu što zabavnije i edukativne. U zadnjih nekoliko dana obradili smo prvu pomoć, ali smo naučili i kako da se opustimo, jer dosta radimo skečeve kao izviđači i to je super prošlo”, kaže vodnik Gabrijela Kustura.

Izviđačkim pozdravom počinje i završava svaka aktivnost. A nakon višesatnog boravka na snijegu, krenuli su ka Donjem domu da bi uz ručak napravili pauzu od redovnih zadataka i proveli ostatak dana u dobrom raspoloženju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno