Zenica

VIDEO: Zeničkom udruženju ‘Dlan’ prijeti zatvaranje, posljedice bi bile nesagledive

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Preko 200 porodica u Zeničko-dobojskom kantonu svakodnevno koristi  besplatne usluge Udruženja Dlan i njegovog Servis centra za osobe sa poteškoćama u razvoju. Ukoliko se do 2025. godine ne pronađu budžetska sredstva za njihov rad, korisnicima ovog Servis centra trajno će biti zatvorena vrata.

Odlazak ljekaru ili redovne životne potrebe za Edmiru Dedić bilo bi nemoguće obaviti da ne postoji servis centar Dlan. Samo tu sigurno može smjestiti sina Abdurahmana, koji boluje od cerebralne paralize i hidrocefalusa. Posljedice zatvaranja ovog centra za ovu i druge porodice bile bi nesagledive.

“Niko neće da preuzme tu odgovornost da odemo do ljekara, to je sat-dva-tri. Ne možeš nikada naći osobu koja će da ostane sa njim jer svi se na neki način boje”, kaže Edmira.

“On tu nalazi sebe, nalazi svoje drugare, meni je kao majci puno lakše. Nemam puno povjerenja u osobe koje ga čuvaju, međutim, ovdje sam našla osobe kojima mogu povjeriti svoje dijete”, ističe Zahida Muratović.

Jedino su udruženje koje kroz Servis centar i mobilni tim pruža besplatne usluge cijeloj porodici na nivou kantona. No, inicijative da se za njihov rad osiguraju budžetska sredstva za sada nisu naišle na odobravanje uz obrazloženje da, kako kažu, nisu javna ustanova. Na naš upit da li postoji način za rješavanje njihovog finansiranja nismo dobili odgovor.

“U Sarajevskom kantonu imaju više institucija, imaju i centre i udruženja i sve to finansiraju, međutim, u ZDK-u naše vlasti su se vezale da podržavaju samo JU Dnevni centar. To nije način na koji se mogu naša prava i potrebe zadovoljiti”, naglašava direktor Udruženja Dlan Selvedin Dedić.

No, ukoliko do 2025. godine kada prestaje finansiranje USAID-a ne bude riješeno njihovo finansiranje – vrata ovog centra biće zauvijek zatvorena.

“Kako će ti ljudi koji zastupaju te insitucije pogledati našim porodicama u oči, kako će izaći na ulicu, jer ćemo izaći na ulicu, prozvat ćemo pojedinačno sve, jer se u ZDK-u odvoji više za pse nego za tu djecu”, dodaje Dedić.

Surova realnost bh. društva još jedanput prijeti da najdeblji kraj izvuku najranjiviji, a pred vlastima je test humanosti za koji se svi nadamo da će položiti.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno