Zenica

VIDEO: Zenički rudari u suzama nakon skoro dva dana izašli iz jame

Nakon više od 33 sata ispod zemlje zenički komorati izašli su na površinu, umorni i iscrpljeni, i to nakon što su svojoj borbom uspjeli izboriti se za deblokadu računa rudnika i isplatu toplog obroka i plaća. Dočekani su aplauzom, kao pravi heroji.
Uz zagrljaje prošli si pored svojih kolega do lampare, a zatim i upalili prve cigarete. Nisu štedjeli riječi da kažu kako se osjećaju, a u suzama su prozvali i krivce ove nastale situacije.

“Ovo je jad i čemer. Nekome se digne klinac, onima što su primali pare odavde za izbore, a bijeda na kraju mora da ispašta. Mi moramo zaraditi”, kazao je rudar Ramiz, dok je njegov kolega poručio da se nadležni prestanu igrati sa rudarima.

Predsjednik podružnice Sindikata Stare jame Elvedin Avdić je kazao da su rudari koji su izašli radili i da je to samo jedna smjena.

“Ima ovdje na rudniku čistit, kao što ima i u vladi, ali mi se osjećamo ponosno. Bio sam u Sarajevu, opet sam sišao i rekao da neću izaći dok se sve ne riješi. Mi više nećemo ići pred Vladu već ćemo biti u jami i kopat ćemo. Stara jama je rentabilna, a očekivali smo ovu situaciju. Država nam nevalja. Za svoj nerad su dobili i tople obroke i doprinose, a ne rade ništa za narod u BiH. Mi iskopamo, a nama nema. Bili smo spremni ostati dolje, neka zatrpaju i jamu i nas, ali neka onda hrane naše
porodice”, kazao je Avdić.

Služba Hitna pomoć u pogone zeničkog rudnika dolazila je sedam puta, odvozila je rudare u zeničku bolnicu gdje im je ustanovljena iscrpljenost nakom čega su upućeni na kućnu njegu.

Sve to, uz štrajk glađu, bila je cijena njihove pobjede koju je potvrdio i predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić nakon obavljenog sastanka u RMU Zenica s direktorom Nevzetom Vrškićem koji je danas imao sastanak s Bajazitom Jašarevićem nakon čega je završio aktivnosti i u Poreznoj upravi.

Podsjetimo, zenički rudari u radnički neposluh su stupili 6. septembra, a s obzirom da im kolektivni ugovori ističu danas, generalni štrajk bio je planiran za 13. septembar, ali do njega neće doći.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem