Zenica

VIDEO: Zenička bolnica sad može izvršiti upis prava vlasništva nad nekretninama u bolničkom krugu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Okončan je višegodinji spor u vezi s vlasništvom nad nekretninama u krugu Kantonalne bolnice Zenica, između te ustanove i Grada Zenica. Kantonalni sud u Zenici donio je konačnu i pravosnažnu presudu – Kantonalna bolnica može izvršiti upis prava vlasništva nad tim nekretninama.

Podsjećamo, nakon što je Gradska uprava Zenice nektretnine u bolničkom krugu upisala u zemljišne knjige kao imovinu Grada, Kantonalna bolnica je podnijela tužbu pozivajući se na pravo dosjelosti i građenja. Općinski sud u Zenici tu je tužbu odbio, pa se Bolnica žalila drugostepenom sudu, koji je uvažio ponuđene argumente: „Utvrđuje se da je tužitelj vlasnik nekretnina, pa je tuženi dužan trpjeti da se na osnovu ove Presude u javnim knjigama, odnosno zemljišnoj knjizi Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Zenici i Katastru nekretnina Grada Zenica izvrši upis prava vlasništva i posjeda na navedenim nekretninama u korist tužitelja“.

Na naš upit da se očituje u vezi sa konačnom presudom, Gradsko pravobraniteljstvo danas nije reagiralo. U upravi Bolnice, uz napomenu da presudu još nisu zvanično dobili, ne kriju zadovoljstvo.

„Na ovaj način Bolnica postaje gospodar svoga prostora i na neki način može se stvarno posvetiti svim planiranim i realizaciji ranije planiranih, a nerealiziranih projekata. Nećemo se baviti prošlošću, idemo dalje, hoćemo da razvijamo ustanovu, da ona stvarno u ovoj godini postane univerzitetska bolnica i da stvorimo perspektivu za jedan ubrzani razvoj“, kazao je direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac.

Tako će konačno, bez ometanja, biti realiziran projekt energetske efikasnosti vrijedan 22 miliona maraka, koji se finansira sredstvima EBRD-a i koji se već otplaćuje. Bolnica sada može aktuelizirati i projekt interventne kardiologije za koji je prije 3 godine potpisan ugovor po modelu javno-privatnog partnerstva vrijedan 7,5 miliona maraka.

„Potreba za projektom interventne kardiologije nikad nije prestala, ona je svakim danom sve veća i realizacija takvog projekta je jednostavno neophodna, prije svega za pacijente, i mi ćemo učiniti sve sa svoje strane da taj projekat realiziramo“, istakao je Skomorac.

Da se radi o zdravstvenoj ustanovi nužnoj građanima Zenice i ZDK-a, smatrali su početkom ove godine i zenički vijećnici. Iako upozoreni da je zemljište u krugu Bolnice pod sudskom zabilježbom, posao gradnje Centra za srce dodijelili su jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi iz Sarajeva. Sada od tog posla nema ništa. Nažalost, izgubljeno je dragocjeno vrijeme, a najveću cijenu, životima ili invalidnošću, platili su brojni kardiološki pacijenti, kojima u Zenici nije bila dostupna neophodna hitna interevncija.

A sve zbog zbog politikanstva i stalnog sukoba aktuelnog gradonačelnika Zenice sa kantonalnim vlastima i ustanovama.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno