Zenica

VIDEO: Zenička bolnica dobila najmoderniji uređaj za magnetnu rezonancu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenička bolnica dobila najmoderniji uređaj za magnetnu rezonancu- Kantonalna bolnica Zenica, uz finansijsku podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona, izvršila je nadogradnju starog aparata za magnetnu rezonancu, čime su, praktično, dobili potpuno novi i najmoderniji uređaj takve vrste u Bosni i Hercegovini- kazao je na današnjoj pres-konferenciji direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

KBZ je tokom prošle godine u Odjel za radiologiju uložila značajna sredstva te su povećali kvalitet i obim usluga, ali i osigurali kontinuitet rada.

-Kao što znate, mi smo imali jedan aparat, koji je nabavljen 2009., koji je po svojim karakteristikama već bio zastario pa smo bili obavezni da za naše korisnike usluga osiguramo i uslugu magnetne rezonance – kazao je Skomorac.

Nadogradnjom, napominje Skomorac, a koja je znatno jeftinija od kupovine novog uređaja, sve su stare dijelove zamijenili novim te dobili, praktično, „potpuno novi uređaj“.

– Aparat se karakteriše značajnim unaprijeđenjima na polju neurodijagnostike, koja je i najčešća i najzahtjevnija. Aparat je već stavljen u funkciju, a u sljedećem periodu odvijat će se i kontinuirane edukacije u smislu usvajanja novih znanja i primjene novih tehnologija, koje ovakav aparat nosi – istakao je Skomorac.

Prošle su godine, kaže, nabavili i novi CT aparat za Odjel interne medicine, koji je u ovom trenutku opredjeljen za dijagnostiku Covid-pozitivnih pacijenata te digitalni-mobilni rentgen… Sada su i svi snimci pacijenata digitalizirani te se nalaze u sistemu pa su dostupni i svim terenskim ambulantama u ZDK-u.

Za nabavku novog magneta, napominje Skomorac, utrošeno je oko 1,5 miliona KM, ali su i sva druga sredstva koja im je donirala Vlada ZDK utrošena transparentno te su osigurala podizanje dijagnostike na značajno viši nivo. Sada, ističem vrlo malo postoji potreba da se pacijenti iz tih razloga upućuju u druge ustanove, jer „prednjače i po opremi i po kadru“.

– Vlada ZDK je i u protekloj godini imala razumjevanja, ne samo za KBZ, nego i ostale zdravstvene ustanove u ZDK, kako kantonalnog, tako i ostalih nivoa organizacije. Nadam se da će i u budućem periodu, na isti način biti regulirano i da ta pomoć neće izostati- kazao je ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić.

Zdravstvo tog kantona, uz podršku građanstva, podsjetio je Jupić, s „osjetno slabijim materijalnim sredstvima, kadrovskim rješenjima i prostornim kapacitetima“, ostvarilo je izuzetno dobre rezultate i u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Nadogradnjom je, napomenula je načelnica Odjela za radiološku dijagnostiku KBZ-a Alma Efendić, postignuta veća senzitivnost uređaja za pregled i za vizualizaciju patoloških procesa, u odnosu na prethodni MMR uređaj. Nova radio-frekventna tehnologija sada se nalazi unutar samog aparata, a ne, kao do sada u tehničkoj prostoriji.

-Broj prijemnih radio-frekventnih kanala povećan je sa osam na 48, a istovremeno uključivanje omogućeno je za 204 elementa u kalemovima koji se primjenjuju…

U suštini, dobili smo novi MMR uređaj; poboljšan je način rada, ali moram istaknuti da svi novi MMR uređaji ne skraćuju vrijeme pregleda. Čak se kod nekih pregleda to vrijeme i produžava – istakla je doktorica Efendić.

KBZ u toku pandemije nije prekidao rad na MMR aparatu, istakla je doktorica Efendić, koja je dodala i kako lista čekanja za snimak magnetne rezonance nisu velike te da se na snimak čeka 4-5 mjeseci.

– Nigdje u Evropi nećete naći listu čekanja koja je ispod godinu dana. To je rijektost. Ali, imamo probleme s pacijentima koji su naručeni, a ne dođu na pregled. Dešavalo nam se između 50 do 100 pacijenata da nam ne dođu na pregled, a zauzeli su mjesto, jer nismo u mogućnosti da u roku od pola sata nađemo drugog pacijenta – kazala je doktorica Efendić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno