Iako nije zvanično, predizborna kampanja u pojedinim sredinama u BiH odavno je započela. Nezvanična kampanja vodi se u najvećoj mjeri putem društvenih mreža. Primjer svega navedenog je Zenica, gdje su pojedinci i stranke započeli svoje kampanje, a sve češće i istražni organi imaju potrebu za intervencijama zbog sukoba radi pripadnosti različitim političkim opcijama.

Prijetnje na društvenim mrežama, pozivi na rat, revolucije i oružje. Ovakvi i slični natpisi postali su svakodnevnica društvenih mreža na području Zenice. Zabilježeni su i prvi verbalni, ali i fizički napadi zbog pripadnosti različitim političkim opcijama. Za BHRT je potvrđeno da je u Upravi policije zabilježeno već nekoliko prijava napada motivisanih političkom pripadnošću.

Prijetnje je prijavio predsjednik KO A-SDA ZDK kojem je, kako navodi, zaprijetio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nakon njegovog istupa na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nekoliko dana ranije i gradonačelnik Zenice je javno pozvao istražne organe da, kako je istakao, hitno zaštite građane kojima se prijeti zbog različite političke pripadnosti.

Zbog preuranjene kampanje i nemilih scena koje su zabilježene, upriličen je sastanak policije i tužilaštva ZDK na kojem je zaključeno da će u nastupajućem periodu akcenat biti na efikasnoj saradnji u procesuiranju svih prekršaja i krivičnih djela koja se mogu dovesti u vezu sa politikom. Građani su pozvani da prijavljuju svaki takav slučaj, a političari da apeluju na svoje simpatizere za fer i korektan dijalog.

BHRT