Politika

VIDEO/ZDK: SDA sa starim partnerima ili parlamentarna većina drugih političkih stranaka?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Raspodjela 35 mandata u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona postala je kristalno jasna nakon objave preliminarnih izbornih rezultata. Građani odlučili, sada je na 9 parlamentarnih stranaka da se u interesu onih koji su ih birali i dogovore. U najboljoj poziciji je SDA da sa starim partnerima zadrži vlast. Ipak, nije nemoguće da parlamentarnu većinu formiraju druge političke opcije, ali u tom slučaju moraju okupiti 18 budućih zastupnika.

Oko 46 hiljada glasova bilo je dovoljno da SDA zadrži identičan broj zastupnika, kao u još aktuelnom sazivu Skupštine ZDK-a. Sa 11 ruku u najboljoj poziciji su da okupe parlamentarnu većinu i formiraju novu ili zadrže staru Vladu.

„Ostajemo lideri u političkim procesima na nivou kantona“, poručio je Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA. Dodao je kako će formirati Vladu i svim političkim partnerima, izuzev nekih koje neće ni nuditi, dati da vide šta ima SDA nudi i mogu li zajedno da ostvaru te programske ciljeve.

Može se očekivati da će SDA prvo ruku pružiti dosadašnjim partnerima u vlasti – NES-u, koji ima 2 osvojena mandata, te HDZ-u BiH, koji sa 3 zastupnika jasno daje na znanje šta je njihov isključivi uslov.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Ivo Tadić podsjeća kako u Ustavu ZDK-a stoji da su 2 ministra iz reda hrvatskog naroda: „Ako budemo dio parlamentarne većine, mi ćemo tražiti ta dva ministarstva koja pripadaju predstavnicima hrvatskog naroda. Sve ostalo – DF, SDP ili bilo ko treći – ne želimo kalkulirati, mi ćemo poštovati kako se postigne dogovor“.

Ukoliko SDA, HDZ BiH i NES zadrže partnerstvo, imaju 16 sigurnih ruku od neophodnih 18. Sasvim je izvjesno da bi prevagu trebali činiti 2 zastupnika SBB-a, a jedan od njih je Omer Škaljo – član aktuelne skupštinske većine, deklarisan kao samostalni zastupnik, sa pozicijom direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja. U kombinaciji za stabilnu ili, pak, komotnu većinu je i DF sa 3 mandata.

„Nema tu ko nam je poželjiniji, a ko ne. Ovdje se radi da moramo ispoštovati volju birača, odnosno građana koji su nam dali povjerenje. Sada je teško reci da li je bolja opcija SDA, HDZ, SDP ili neka druga politička stranka. Vrlo teško je opredijeliti se. Ono što je najbitnije je da u narednom periodu vidimo koje političke opcije mogu obezbijediti stabilnu političku većinu u naredne 4 godine“, kazao je Goran Bulajić, povjerenik Kantonalnog odbora DF-a.

DF je poželjan partner i za drugu stranu u priči. Ukoliko se pridruže Bosanskohercegovačkoj inicijativi i SDP-u, koji imaju po 5 zastupnika, uz 3 iz NiP-a i jedan mandat Naše stranke, imat će 17 potpisa. Za formiranje većine, izvjesno je, morat će tražiti ili dodatne partnere u SBB-u i HDZ-u BiH ili zastupnika koji će mijenjati stranački dres.

„Radi se o partijama koje su bile ujedinjene oko kandidature Denisa Bećirovića, dodatno još prošireno sa partnerima koji su poželjni za SDP. U svakom slučaju, razgovori su u toku. Možemo formirati većinu na jasnim programskim principima i ne želimo izlaziti u javnost sa najavama ili detaljima“, izjavio je Mirsad Mahmutagić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a.

Kenan Uzunović, potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, istakao je kako sigurno je da će u narednom periodu djelovati kao ujedinjena opozicija koja je podrzala i Denisa Becirovica u prethodnim izborima: „S kim ne želimo razgovarati? To je sigurno SDA i Ramo Isak, predsjednik NES-a“.

Osim biranja poželjnih ili partnera delegiranih po stranačkoj vertikali, za formiranje većine u igri je i raspodjela 10 ministarstava, pozicije premijera i predsjedavajuceg Skupštine i zamjenika, kao i fotelja direktora javnih ustanova. No, i pitanje izbora delegata u Dom naroda FBiH za pregovaračkim stolom svakako će biti ključno, a možda čak i presudno za opstanak stare ili formiranje novih koalicija.

VIDEO: FTV



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno