Zenica

VIDEO: Zbog političkih neslaganja blokirana obnova bolnice u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Politički sukob vlasti ZDK-a, koje predvodi SDA, i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, a koji je na tu poziciju biran kao nezavisni kandidat nakon dugogodišnjeg djelovanja u vrhu SDA, u Zenici svako malo za posljedicu ima blokade aktivnosti i projekata od životnog značaja za građane. Problem titulara nad vlasništvom nekretnina u zeničkoj bolnici, zbog kojeg su blokirani kapitalni projekti od oko 40 miliona maraka, samo je jedan od primjera.

U februaru ove godine Kantonalna bolnica Zenica i ZDK potpisali su s jednom njemačkom kompanijom ugovor o gradnji centra za interventnu kardiologiju po modelu javno-privatnog partnerstva. 10 mjeseci kasnije, ispostavlja se da je, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Bolnice i Grada Zenica, upitno realiziranje ovog, ali i projekta centra za hemodijalizu te nabavke uređaja gama nož po istom modelu, vrijednosti oko 10 miliona eura.

«Mi imamo nezvanične signale da za projekt interventne kardiologije može doći do raskidanja ugovora ili čak realizacije s nekim drugim», kaže Rasim Skomorac, direktor JU Kantonalna bolnica Zenica.

Zbog istog razloga u ovoj ustanovi blokiran je i projekt energetske efikasnosti vrijedan 11 miliona eura. Za rekonstrukciju i dogradnju bolničkih objekata, uključujući i rješavanje grijanja bolnice termoblokom na gas, Vlada ZDK-a je dogovorila kreditni aranžman sa EBRD-om.

«Što se tiče projekta energetske efikasnosti, postoji realna mogućnost da se Vlada ZDK-a povuče iz tog kredita», ističe Skomorac.

O ovom problemu raspravljalo je i Gradsko vijeće Zenice – zaključeno je da je razvoj Kantonalne bolnice od interesa za Grad te da se rješenje mora tražiti sporazumno.

Jednoglasno je gradonačelniku dato i ovlaštenje, kako navodi predsjedavajuća Gradskog vijeća Dijana Bešić (A SDA) da potpiše notarski sporazum s JU Kantonalna bolnica Zenica, gdje se priznaje titularno pravo vlasništva nad nekretninama, zgradama i zemljištem koje i sad koristi JU Kantonalna bolnica Zenica.

«Što se tiče nekih nadoknada, pregovora, cijena ili ucjena – niko od vijećnika to nije ni spomenuo», dodaje ona.

Gradonačelnik Zenice je u međuvremenu, pozivajući na zaključak Vijeća, Vladi ZDK-a predložio sporazum kojim se za prijenos prava titulara predviđa novčana nadokanada od 6 miliona maraka u naredne tri godine. Tako je, zapravo, formalizirao ranije najavljenu namjeru da, kako kaže, zaštiti imovinu građana Zenice.

«To je nesporno gradska imovina, a mi smo spremni – zbog razvoja Grada i Bolnice, koja treba postati klinički centar – to ustupiti, ali uz nekakvu nadoknadu», ističe Kasumović.

Osiguravanje investicija vrijednih više od 40 miliona maraka za Kantonalnu bolnicu je kapitalni projekt i za Grad Zenica, tvrdi kantonalni premijer Mirza Ganić (SDA). Ocjenjuje gradonačelnikov prijedlog sporazuma populističkim potezom: «Mi kao državna institucija ne možemo izdvajati sredstva da bi se neko povukao iz spora, nemamo zakonske osnove, ali imamo zakonsku obavezu da razvijamo zdravstvo. Očekujem da i gradonačelnik i Grad Zenica i svi rade u interesu građana i da se ne spuštamo na nivo reketarenja».

Ponuđeni sporazum Vlada će vratiti gradonačelniku pa se za sada kompromis ne nazire, kao što je neizvjesna i realizacija dva kapitalna projekta za Kantonalnu bolnicu Zenica. Građani ZDK-a i dalje će biti bez adekvatne zdravstvene usluge, a uposleni u ovoj ustanovi bez uvjeta da takve usluge osiguraju.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno