Posuđeno

VIDEO: Zaboravljena “majka” Željezara Zenica 1892 – 2022, 130 godina poslije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje  “Baton” dokumentarnim filmom obilježilo 130. godina  Željezare Zenica  – VIDEO: Zaboravljena “majka” Željezara Zenica 1892 – 2022, 130 godina poslije

U posljednjem danu 2022. godine, čekajući da to urade ozbiljnije i veće institucije ovog Grada, da nam ne bi prošlo i otišlo u zaborav Udruženje “Baton” I IML TV Zenica organizovalo je dokumentaristički video osvrt pod nazivom: Zaboravljena majka Željezara Zenica 1892-2022, 130 godina poslije.

Pozvali smo više sagovornika koji svojim znanjem i stručnošću imaju itekako šta reći, ali izuzev dragih ljudi pojedinaca, nismo naišli na pozitivan odjek. Na ovoj video produkciji, učestvovao je akademik, prof. dr. Faik Uzunović koji nas je u dvosatnom druženju vodio kroz historiju Željezare od njenog nastanka.

Osvrnuli smo se na sve periode dok je Željezara radila pod austrougarskom period, u periodu između dva svjetska rata pa sve do danas. Bilo je riječi o željezarskim  pogonima, valjaonicama, čeličanama, koksarama, visokim pećima I dr.

U pitanju je jedna dirljiva i sjetna priča o zeničkom gigantu koji je Zenicu svrstavao u red vodećih  industrijskih  kombinata u Jugoslaviji, a svoje proizvode prodavala širom svijeta.

Zapošljavala je veliki broj radnika, a 1987. godine Željezara u Zenici imala je rekordnih 24.000 zaposlenih, dok je obim proizvodnje iznosio je 1,87 miliona tona čelika.

U prilogu je  link dokumentarne emisije/intervjua:

Predsjednik Udruženja “Baton” Zenica

Doktor historijskih nauka

Amir Ismić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno