Najava dešavanja Servisne info

Video: Za čist zrak i vodu – Ekran 17.9. 19h

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nezavisni dokumentarni film “Za čist zrak i vodu” vodi vas na putovanje srednjom Bosnom da biste istražili pet problematičnih lokacija i svjedočili pričama lidera lokalnog civilnog društva, koje se nikad nije predalo u borbi za bolju životnu sredinu. Njihov glas postepeno jača i nadamo se da će uspjeti u poboljšanju stanja životne sredine u BiH. Uprkos ne baš ugodnim uslovima, lokalni lideri se aktivno angažuju u borbi za čist zrak i vodu i za svoja demokratska prava da otvoreno izraze svoje nezadovoljstvo. “Borba za životnu sredinu je borba za vaše zdravlje.“

Prije projekcije dokumentarnog filma (četvrtak, 17.9.2015 u 19h, kino Ekran), bit će premijerno prikazan spot pjesme “Sivo je” zeničkog benda “Trojica”.
Zagađenje kao inspiracija za zeničke umjetnike. Prije projekcije dokumentarnog filma, bit će premijerno prikazan spot pjesme “Sivo je” zeničkog benda “Trojica”.

“Trojica” je audio vizuelni tim koji je izabrao pjesmu o zagađenju u Zenici da je predstavi kao svoj prvi uradak i predstavljanje publici. Razlog je dugogodišnja ignorancija o problemu zagađenja u Zenici i uporno zaobilaženje ove teme u kulturnom životu Grada. Pjesma “Sivo je” je napisana prije sedam godina i koja je, na žalost, i danas aktuelna. Govori o stanju i prostoru u kojem Zeničani žive dugi niz godina. Cilj joj je da Zenicu opiše na alternativan i realniji način. Za snimanje videa napravljena je saradnja sa Lokalnim timom Omladinske novinske asocijacije u Zenici, a prezentacija pjesme data Eko forumu. Ove dvije organizacije već dugo rade na buđenju svijesti Zeničana o zagađenosti u kojoj žive.

Autor pjesme je Aldin Šehić, a videa Duško Kostić. Sve je snimljeno u vlastitoj produkciji uz pomoć djevojaka iz ONAuBIH Zenica koje su učestvovale u snimanju spota. Spot predstavlja život Zeničana u gradu i pokazuje zrak na visinama iznad grada kao onaj u kojem je život normalan.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno