Info

VIDEO: Za četiri godine izmireno 46 miliona KM izvršnih sudskih presuda po kolektivnom ugovoru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na posljednjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva finansija, dala je saglasnost za nastavak realizacije rješenja o izvršenju na teret Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, odnosno nastavak isplate sudskih rješenja po osnovu kolektivnih ugovora koja datiraju iz 2007. godine.

Ministar finansija Josip Lovrić navodi da je za ovu namjenu u 2022. godini opredijeljeno 12,3 miliona KM te da je Ministarstvo finansija u petak, 15. jula uputilo dopis prema ASA banci da pristupi isplati rješenja, a u skladu s Akcionim planom na koji je saglasnost 2020. godine dao Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

-U mandatu ov Vlade, uključujući i posljednju odluku, isplatili smo ukupno 46 miliona KM po osnovu izvršnih sudskih presuda, a zbog kolektivnih ugovora koji su bili u to vrijeme na snazi, a nisu implementirani u 100-postotnom iznosu – rekao je ministar Lovrić.

Podsjeća da je Akcionim planom predviđeno da Vlada ZDK-a naredne 22 godine izmiri obaveze po osnovu izvršnih sudskih presuda, koje su u trenutku donošenja plana iznosile 300 miliona KM, od čega su glavnica i troškovi 150 miliona KM, a isto toliko su iznosile zatezne kamate.

Prve tužbe protiv Vlade ZDK, zaposleni koji primaju plaću iz budžeta – prosvjetari, policija te zaposleni u pravosuđu i javnoj upravi, podnijeli su 2004. godine.

Lovrić naglašava da je donošenje Akcionog plana jedan od najvećih uspjeha aktuelne Vlade ZDK-a, koja uspješno izmiruje preuzete obaveze, jer je na ovaj način kantonalni Budžet spašen od kolapsa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno