Info

VIDEO: Vlada ZDK za nabavku poljoprivredne mehanizacije i zaštitu životinja odobrila 145.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Vlada ZDK za nabavku poljoprivredne mehanizacije i zaštitu životinja odobrila 145.000 KM – Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je set odluka o odobravanju sredstava farmerima i poljoprivrednim proizvođačima na području ovog kantona u ukupnom iznosu od 145.528 KM.

Na ime podrške projektima iz oblasti pčelarstva odobreno je 45.000 KM, a sredstva su dobili Savez druženja pčelara ZDK-a, 14 udruženja pčelara i 11 samostalnih proizvođača koji imaju registrovanu pčelarsku proizvodnju. Od toga, Savezu udruženja pčelara ZDK odobreno je 23.000 KM, dok su pčelarski obrti podijelili ukupno 22.000 KM.

Sredstva podrške za nabavku poljoprivredne mehanizacije u iznosu od 27.571 KM dobila su 34 registrovana poljoprivredna obrta.

Općinama Zenica, Žepče, Visoko i Kakanj odobreno je 20.920 KM za provođenje mjere vakcinacije životinja protiv Crnog prišta. Radi se o općinama u kojima je u zadnjih 20 godina utvrđeno prisustvo ove zarazne bolesti, a vakcinisano je 1.046 grla.

Veterinarskim stanicama na području ZDK odobreno je 15.340 KM na ime provedene preventivne vakcinacije 1.534 svinja protiv bolesti svinjske kuge.

Odobreno je 35.697 KM radi naknade štete vlasnicima životinja zbog provođenja naređenih mjera eutanacije četiri goveda oboljelih od zarazne bolesti bruceloza i uništavanja 6.455 koka nesilica.

Udruženju za uzgoj i zaštitu sitnih životnja odobreno je 1.000 KM na ime podrške za organizaciju 35. Međugradske izložbe golubova, ptica i sitnih životnja “Zenica 2020”.

Premijer ZDK Mirza Ganić najavio je da će Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu veoma brzo okončati obradu zahtjeva iz programa podrške poljoprivrednim proizvođačima, tako da se očekuje i isplata sredstava do kraja idućeg mjeseca.

– Borimo se za zdravlje svakog čovjeka i svako radno mjesto, a poljoprivredni proizvođači svojim radom pokazuju da je poljoprivreda njihovo radno mjesto i da zaslužuju podršku Vlade ZDK – rekao je Ganić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno