Zenica

VIDEO: Vlada ZDK podržala projekat rekonstrukcije igrališta škole u Peharama

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić posjetili su OŠ “Alija Nametak” u zeničkom prigradskom naselju Pehare. Radi se o jednoj od najvećih prigradskih škola u Zenici, sa više od 500 đaka, kojoj gravitira pet mjesnih zajednica u kojima živi oko 10.000 stanovnika.

Jedan od najvećih problema ove škole jeste dotrajalo školsko igralište, ali i problem održavanja oko 22 duluma zemljišta koje škola nije u stanju sama održavati.

– Prioritetno je igralište koje treba rekonstruisati. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta će opredijeliti sredstva za izradu brzog idejnog rješenja s kojim ćemo zajedno aplicirati prema Turskoj vojnoj misiji u BiH, a imamo obećanja da ćemo dobiti sredstva da uradimo školsko igralište – rekao je ministar Kozlić.

Pitanje korištenja zemljišta u krugu škole najvjerovatnije će se rješavati kroz model javno-privatnog partnerstva ili drugo prihvatljivo rješenje od kojeg bi korist imali i škola i lokalna zajednica, a jedna od mogućih namjena je izgradnja sportsko rekreativnog centra za što su već obavljeni razgovori sa potencijalnim investitorima.

– Prije određenog vremena sam razgovarao s potencijalnim investitorom iz Turske koji je tražio 10 duluma zemlje na kojem bi gradio sportsko-rekreativni centar. Reaktivirat ćemo te razgovore da vidimo u kojem pravcu treba ići kako bi se ovaj prostor najbolje iskoristio – rekao je Kozlić.

Na sastanku sa predstavnicima Uprave škole i Vijeća roditelja potvrđeno je opredjeljenje Vlade ZDK-a da OŠ “Alija Nametak” Pehare u narednom periodu uvrsti u program energetske efikasnosti, čime bi se osigurala potrebna finansijska sredstva za temeljitu rekonstrukciju školske zgrade, na kojoj je resorno ministarstvo ranije izvršilo zamjenu prozora i kotla za grijanje.

Narednih desetak dana treba da počnu radovi na uređenju dvorišta Područne škole u Donjoj Gračanici za što je Vlada ZDK izdvojila 23.800 KM.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno