Zenica

VIDEO: Vlada ZDK obustavila produženje ugovora i zapošljavanje, mnogi radnici ostali bez posla

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

I dok građani tragaju za zaposlenjem i platom koja će im osigurati bolji život, ima i onih koji u ruke dobijaju otkaze. Tako u Zeničkodobojskom kantonu radnicima koji su ugovore imali na određeno vrijeme, a koji su istekli u decembru i januaru, ugovori nisu produženi. Razlog je, nova odluka kantonalne vlade, kojom je naloženo obustavljanje novog zapošļjavanja u svim ustanovama, organima i javnim preduzećima kojima je osnivač Zeničko-dobojski kanton u periodu privremenog finansiranja, odnosno do usvajanja budžeta za 2023. godinu.

Odluka o obustavi novih zapošljavanja, kao i prekida ugovora na određeno u svim institucijama kojima je osnivač kanton, koju je donijela nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona, za manje od mjesec dana pokazuje brojne manjkavosti koje se negativno odražavaju na normalan radni proces brojnih instutucija. 98 radnika kantonalnog Šumsko-privrednog društva ostalo je bez posla jer im ugovori na određeno nisu produženi. Iz sindikata upozoravaju da, osim radnika i njihovih porodica, u značajnoj mjeri trpi i proizvodnja.

MUFID DELIĆ, povjerenik Sindikata JP “Šumsko privredno društvo ZDK”

“Fali proizvodnih radnika gdje mi moramo sad popunjavati nekvalifikovanim ljudima. Ona mjesta poput sjekača, traktorista koji profesionalno obavljaju svoj posao, mi njih nemamo. Mi sada nismo u stanju da proizvodimo one kapacitete koliko smo dosad”.

LEJLA ĆATIĆ, predsjednica Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH

“Osim što je neriješen njihov status, što se danas ti radnici nalazi na birou i izdvajaju se sredstva umjesto dovesti da u zaradi svoju platu i za sebe i za svoje porodice. Znači imamo problem opšteg opstanka ovog preduzeća. Već smo na kraju januara i pitanje je da li je uopšte realizovan plan proizvodnje”.

Jednako složena situacija je i u Kantonalnoj bolnici Zenica. Konkurs za prijem radnika je poništen, a 92 ugovora na određeno su istekla u januaru. Situaciju otežava činjenica da je 140 do 150 stalnih uposlenika bolnice na bolovanju. Ipak, kako navode u menadžmentu najveće zdravsvene ustanove u kantonu, još uspijevaju pronaći rješenja za adekvatno pružanje zdravstvene njege pacijentima.

TARIK ZULOVIĆ, v. d. ravnatelja Kantonalne bolnice Zenica

“Ja kao direktor bolnice, odnosno v.d. Kantonalne bolnice iz Zenice ne smijem ugroziti pružanje usluge. Ja sam 15-ak potpisao ugovora na određeno, jer na nekim odjelima dolazi do da zamora osoblja. Da ne bi došlo do kolapsa sistema, to je ono što je minimum minimuma da bi uopšte bolnica trenutno funkcionisala”.

Iz Samostalnog sindikata šumarstva ističu da su se, nakon brojnih zahtjeva, uspjeli sastati samo sa resornim kantonalnim ministrom Vinkom Marićem, ali da je taj sastanak završen bez konkretnih rješenja.

LEJLA ĆATIĆ, predsjednica Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH

“Dobili smo obećanje da će razmisliti ovoj situaciji po razgovarati sa premijerkom na način da pokušaju iznaći neko rješenje kako bi se ŠPD izuzeo iz ovog zaključka”.

Pojašnjenje zbog čega se nova Vlada odlučila za ovakav potez za vrijeme privremenog finansiranja nismo mogli dobiti. Nakon zvaničnog upita, ali i višesatnog čekanja, kako bi premijerku Amru Mehmedić upitali za razloge, odgovor nismo dobili.

VIDEO: BHRT

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno