Zenica

VIDEO: Usvojen rebalans budžeta ZDK, 7,7 miliona KM za borbu protiv Covida-19, KBZ postaje Univerzitetska bolnica

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjoj 20. hitnoj sjednici Prijedlog rebalansa budžeta ZDK za 2020. godinu, kojim su za borbu i saniranje posljedica pandemije koronavirusa osigurana dodatna finansijska sredstva u iznosu od 7,7 miliona KM.

Pogledajte video sa izjavama:

-Mirza Ganić, premijer ZDK
-Mirnes Bašić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK
-Josip Lovrić, ministar za finansije ZDK
-Adnan Jupić, ministar za zdravstvo ZDK

Premijer Mirza Ganić rekao je da je Vlada pravovremeno reagirala i pokrenula proceduru izrade rebalansa budžeta, kako bi se alocirala potrebna sredstva za zdravstvo, privredu, poljoprivredu, boračke kategorije i policiju te stabilizirale zdravstvene i ekonomske prilike u kantonu koje su poremećene zbog pandemije koronavirusa.

“Usvajanjem rebalansa u Skupštini stvorene su pretpostavke da krenemo sa prvom mjerom pomoći privredi, raspišemo javni poziv i da poslodavci kojima je naredbama štabova na nivou FBiH zabranjen rad dobiju potrebnu pomoć”, rekao je Ganić, podsjetivši da je za privrednike koji nisu otpuštali radnike iz budžeta ZDK osigurana isplata polovine neto plaće za mjesec mart te cjelokupan iznos minimalne plaće za mjesec april.

Dodatna sredstva za zdravstvo bit će dodijeljena Kantonalnoj bolnici Zenica, koja je ranije već dobila 2,5 miliona KM, Općoj bolnici Tešanj te domovima zdravlja u ovom kantonu.

“Preko Kantonalne uprave civilne zaštite osigurano je milion i 740.000 KM za nabavku opreme za Opću bolnicu Tešanj i druge zdravstvene ustanove te za zaštitnu opremu u Kantonalnoj bolnici. Za domove zdravlja rebalansom je planirano 600.000 KM. Vodit ćemo računa da raspodjela bude ravnomjerna i pravedna, jer koronavirus nije prisutan samo u jednoj općini nego u cijelom ZDK i BiH”, kazao je Ganić.

Istakao je da je prvim rebalansom tretirano preusmjeravanje sredstava, a da će novim rebalansima tokom godine biti pravljeni rezovi i uštede gdje god je to moguće, jer je došlo do osjetnog pada budžetskih prihoda.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da je prihodovna strana budžeta uvećana za dio donacija koje su doznačene nakon izrade budžeta za 2020. godinu.

“Kroz uštede kod svih budžetskih korisnika, smanjenje reprezentacije i materijalnih troškova, ukidanje nabavke vozila i informatičke opreme koja nije neophodna te smanjenje troškova prevoza đaka, s obzirom da se ne odvija redovna nastava, osigurali smo 7,7 miliona KM za zaštitu zdravlja ljudi i privredu”, rekao je Lovrić.

Pored ranije planiranih 3 miliona maraka za podsticaje poljoprivredi, rebalansom je osigurano 500.000 KM podsticaja za podršku proljetnoj sjetvi. Podrška će biti osigurana u saradnji sa Federalnim ministarstvom za poljoprivredu koje je za ove namjene opredijelo 9 miliona KM, a u toku je javni poziv kako bi se došlo do podatka o potencijalnom broju aplikanata.

“Sredinom aprila ćemo raspisati javni poziv o sufinansiranju podrške proljetnoj sjetvi između FBiH, kantona i lokalnih zajednica, a Zeničko-dobojski kanton će sufinansirati 40 posto odobrenih sredstava prema listi koje formiraju lokalne zajednice”, rekao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnes Bašić.

Na osnovu ranije upućene inicijative ZDK-a, dodao je Bašić, očekuje se da resorno federalno ministarstvo donese akte kojima će se omogućiti da se namjenska sredstva za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta mogu koristiti za podršku poljoprivredi.

Skupština je usvojila i Zakon o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica Zenica, kojim će se omogućiti da KBZ kroz novu organizaciju stekne uvjete za dodjelu naziva univerzitetska bolnica.

“Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici će steći kvalitetnu naučno-nastavnu bazu u Kantonalnoj bolnici, jer dosadašnjom organizacijom ove ustanove putem odjela nismo ispunjavali uslove za dobijanje statusa univerzitetske bolnice. Akademske 2019/20. počinje se s izvođenjem kliničkih predmeta u ovoj bolnici, tako da više neće biti potrebe da se studenti viših godina šalju u druge gradove na nastavu i edukaciju. Zakon je prva stepenica, slijedi izrada odgovarajućih pravilnika a potom i očekivana saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva”, rekao je ministar za zdravstvo Adnan Jupić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno