Zenica

VIDEO: Uspješno operisan pacijent zaražen koronavirusom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Kantonalnoj bolnici Zenica uspješno je urađena operacija pacijenta zaraženog koronavirusom, prva ovakva operacija u Federaciji Bosne i Hercegovine. U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Zeničko-dobojskom kantonu prethodno su osigurali adekvatan prostor za operativne zahvate pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

Tim zeničkih hirurga operisao je pacijenta iz Tešnja zaraženog koronavirusom. Sve je provedeno prema protokolima koje Svjetska zdravstvena organizacija nalaže u ovakvim slučajevima.

“Najvažnije je da smo proceduralno savladali to, pojavili su se sitni nedostatci jer ovo niotkog ne možemo naučiti i naravno da ćemo i to otkloniti i nadamo se da ćemo sljedeći put kad to bude trebalo, da Bog da nam ne treba nikako, ali kad bude trebalo da ćemo biti još spremniji. To je zaista veliki rezultat”, istakao je prim. dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi obezbijedili su adekvatan prostor za operativne tretmane pacijenata zaraženih koronavirusom, ali i posebnu porođajnu salu za porodilje pozitivne na virus. Preduzimaju sve mjere u cilju maksimalne zaštite ostalih pacijenata, ali i medicinskog osoblja koje je ključno u odbrani od virusa koji je paralizirao čitav svijet, navode u KBZ.

Skomorac je naglasio da je važno samo da se na vrijeme dobiju podaci o kontaktu, da se na neki način svi koji učestvuju u tretmanu takvih pacijenata budu na vrijeme informisani da postoji rizik i onda će, kako je rekao, svakako i uvijek biti spremni.

Na zaštitu medicinskog osoblja apeliraju svakodnevno i u Ljekarskoj komori FBiH. Napominju da su zdravstveni radnici prva i najvažnija linija odbrane od koronavirusa

Prema riječima prim. dr. Haruna Drljevića, predsjednika Ljekarske komore FBiH, potrebno je da se obavezno obavi testiranje svih zdravstvenih radnika.

“Ako su zdravstveni radnici zdravi, onda su oni u korist građana i onda su oni funkcionalni u borbi protiv ove pandemije”, istakao je Drljević.

Osim pregleda svake osobe koja po bilo kojem osnovu ulazi u Kantonalnu bolnicu u Zenici, novom mjerom bolničkog kriznog štaba naloženo je da svaki uposlenik ispuni epidemiološki upitnik u kojem treba navesti da li je imao kontakte sa osobama koje su u rizičnoj skupini. Trenutno je na području ovog kantona u kućnoj izolaciji 4. 300 osoba.

H.B./BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno