Zenica

VIDEO: Uprava Kantonalne bolnice – svi dugovi vraćeni, stanje konsolidovano

Uprava Kantonalne bolnice
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Uprava Kantonalne bolnice – svi dugovi vraćeni, stanje konsolidovano – Zahvaljujući dugoročnom kreditnom zaduženju koje smo realizovali kod konzorcija četiri banke, u iznosu od 16 miliona maraka, Kantonalna bolnica Zenica uspjela je vratiti sav dug dobavljačima i sada može garantovati kontinuitet operativnih programa, snabdijevanja lijekovima i funkcionisanja ustanove, izjavio je danas dr Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice i dodao da su svi dijagnostički aparati ustanove u funkciji.

Pogledajte cjelokupnu press konferenciju (27 minuta)

 

Radi se o povoljnom komercijalnom kreditu na šest godina, sa kamatnom stopom od pet posto i grejs periodom od godinu dana. Za to vrijeme, uprava Kantonalne bolnice nada se smanjenju negativnog finansijskog bilansa, kroz unapređenje funkcije komercijalnih usluga i povećanja naplate doprinosa u Fond zdravstvenog osiguranja, kako bi osigurala blagovremenno izmirenje kreditnih rata, koje će se isplaćivati kvartalno, u iznosu od 750 hiljada maraka.

Novac će biti osiguravan iz poslovanja Bolnice i iz planiranih tranši Zavoda zdravstvenog osiguranja.

– Naći ćemo načina da vraćamo rate kredita, a da time ne ugrozimo uslugu niti pacijente, kao ni plate uposlenicima Kantonalne bolnice, istakao je dr Skomorac, dodajući da su tokom procedure javnog poziva bankama, obavljeni plodni razgovori sa dobavljačima opreme i lijekova, kojima se dugovalo oko 16 miliona maraka. Većina firmi-dobavljača pristali su na otpis zateznih kamata i rabat na ukupni dug, čime su obaveze Bolnice prema njima smanjene za više od tri miliona maraka.

Na današnjoj press konferenciji, na kojoj se govorilo o aktuelnoj situaciji u Kantonalnoj bolnici i novom kreditnom zaduženju, istaknuto je i da je još početkom godine, zenička bolnica potpuno sanirala i dug prema nabavljaču opreme za magnetnu rezonancu i ct dijagnostiku, te da su ovi uređaji u punoj funkciji, kao i većina ostalih dijagnostičkih aparata, koji su bili u zastoju.

– Sada će im biti osiguran ful servis, odnosno sanacija u najkraćem roku, dodao je Skomorac.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno