Zenica

VIDEO: U Zenici održana panel-diskusija o unapređenju javne revizije na lokalnom nivou

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Centara civilnih inicijativa, u Zenici je organizovana panel-diskusija o temi “Unapređenje javne revizije na lokalnom nivou”. Događaj je organizovan s ciljem ukazivanja na značaj revizorskih preporuka koje Kancelarija za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine dostavlja institucijama u kojima se revizija provodi.

U cilju transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti potrebno je ozbiljno pristupiti implementaciji revizorskih izvještaja. Ured za reviziju institucija Federacije BiH u nadležnosti ima više od 2.000 subjekata. Važan strateški partner u postizanju efekata je saradnja s Centrima civilnih inicijativa.

“Kroz ovaj projekat jačaju se efekti, postižu se bolje razumijevanje rezultata rada Ureda za reviziju i podiže se svijest građana u bolje razumijevanje o samim revizijama i, naravn,o podstiče  se i razmatranje izveštaja od strane zakonodavnih organa i organa odlučivanja na svim nivoima vlasti”, kazala je je Mia Buljubašić, rukovoditeljica sektora za upravljanje kvalitetom Ureda za reviziju.

Posljednjih godina Ured za reviziju i CCI aktivno rade da bi niži nivoi vlasti, kantoni i lokalne samouprave ozbiljno razmatrali izvještaje i prihvatili preporuke. Implementacija preporuka nije na zadovoljavajućem nivou, to je tek nekih 20%. Cilj je povećati taj procenat i potaknuti općine i gradove da otklone utvrđene nepravilnosti.

“Ukoliko se realizuje može značajno da unaprijedi rad javnih institucija na način da se novci svih građana, tj.  javna sredstva troše efikasnije, što za građane znači jeftiniju, kvalitetnu uslugu i na kraju kvalitetniji odnosno bolji kvalitet života svih građana”, naglasila je Ana Lučić, menadžerica za odnose s medijima pri CCI.

Naročito je naglašeno da cilj revizije nije kažnjavanje. Građani trebaju znati na koji način se troši javni novac. Primjer dobre praske su općina Tešanj i Lukavac.

Edin Delić, gradonačelnik Grada Lukavac (SDBIH), smatra kako bi bilo ispravno reviziju tumačiti kao alat rada poboljšanja javne uprave, te su je oni na taj način doživjeli.

“Iz naše prakse je vidljivo da je moguće provesti i monitoring nad realizacijom procesa revizije, ali iz onoga što smo mi mogli vidjeti, u javnom sektoru postoje moguća poboljšanja na nivou efikasnosti, ne samo na nivou zakonitosti, na nivou efikasnosti i standardizacije rada javnog sektora unutar Bosne i Hercegovine”, rekao je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj (SDA).

Na panel-diskusiji „Unapređenje javne revizije na lokalnom nivou“  predstavnici loklanih uprava koji će se baviti revizorskim izvještajima u ovoj i narednoj godini imali su priliku čuti koliki je značaj parlamentarnog nadzora u realizaciji svih preporuka.

federalna.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno