Kultura Zenica

VIDEO: U Zenici izložba skulptura Valentine Stevanovske i grafika Fehima Huskovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru niza aktivnosti povodom obilježavanja 120 godina Preporoda Bosne i Hercegovine, u Zenici je postavljena izložba skulptura i grafika Valentine Stevanovske i Fehima Huskovića.

Izložba skulptura i grafika spoj je zanimljive umjetničke postavke. Njihov bogat umjetnički opus predstavlja potvrdu dugogodišnjeg rada, talenta i predanosti.

Kako je istaknula Amna Sofić, predsjednica Galerije Preporod Zenica, predstavljano je pet skulptura makedonske umjetnice, koje su rađene od inoksa na mramornom postolju, dok je Husković predstavio svoje grafike u tri dijela: “Jedan dio su grafike koje uobičajeno radi, drugi dio su grafike koje predstavljaju bosančicu, treći dio je glagoljica koju je on na jedan umjetnički i lijep način grafički predstavio”.

“Ja nisam likovni kritičar, iz druge sam branše, profesor sam knjizevnosti, ali se radujem i svaki put volim da dođem i pogledam lijepe slike koje BiH i Zenicu čine posebnom”, kazala je Zahida Šišić, predsjednica Upravnog odbora Galerije Preporod Zenica.

Fehim Husković prije desetak godina imao je izložbu u Zenici, jednu od preko 105 samostalnih, izlažući svoje umjetnine u zemlji i inozemstvu. Ovoj ćemo brojci dodati i preko 800 grupnih izložbi. Djela se nalaze u svjetskim muzejima i privatnim kolekcijama.

“Ovdje se on samo predstavio grafikama koje su krajnje reducirane i pročišćene likovno, a radi ih u kombinovanoj tehnici zadržavajuci tu ljepotu linoreza i likovnog rukopisa koje on sažima u jedan jednostavan znak”, objašnjava prof. dr. Muhamed Bajramović, likovni umjetnik.

Izložba će biti otvorena svaki dan od 12 do 16 sati do 9. maja, a opravdano je očekivati veliki broj posjetilaca.

federalna.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno