Info

VIDEO: U ZDK upisan veći broj prvačića nego prošle godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nova školska godina za osnovce i srednjoškolce na području Zeničko-dobojskog kantona počinje sutra. Prvog septembra u školske klupe će u odnosu na ranije godine nešto veći broj prvačića dok je prema statističkim podacima u ovom kantonu nastavljen negativni trend broja upisanih učenika u osnovne i srednje škole. S druge strane, kroz udžbeničku politiku, ulaganja u renoviranje i adaptaciju školskih objekata te unaprjeđenje materijalnog statusa uposlenika nadležni nastoje unaprijediti obrazovni sektor u ovom kantonu.

U 65 osnovnih javnih i privatnih škola u ZDK-u za narednu školsku godinu upisan je 3.051 prvačić, dok je prvi put broj upisanih učenika manji od 29.000.

„Ohrabrujuće je da smo imali veći broj prvačića u odnosu na prošlu godinu. Nadam se da će se ovaj trend nastaviti. Bilježimo blagi pad broja ukupno, ali smo dobili veći broj prvaćiča u odnosu na prošlu godinu“, ističe prof. dr. Spahija Kozlić, ministar za nauku, obrazovanje, kulturu i sport ZDK-a (SDA).

Kontinuirani pad broja osnovaca u protekle četiri godine je evidentan i po broju upisanih učenika u srednje škole. U prve razrede ove godine upisano je 2.903, a ukupno bi srednje škole trebalo pohađati 10.734 đaka.

Razlog je to za problem tehnološkog viška nastavnog osoblja koji resorno ministarstvo u saradnji sa strukovnim sindikatom rješava programom zbrinjavanja.

„Nastavnici su dopunjavali norme u različitim mjestima i školama. I ove godine smo riješili na način da smo zadržali po standardima i normativima broj učenika koji smo imali prošle godine“, dodaje Kozlić.

„Ostaje problem koji je evidentan, a to je da se smanjuje broj učenika. Imamo mnogo zaposlenih radnika, nastavnika, učitelja, profesora koji su zaposleni na određeno, na pola norme. Moramo tražiti rješenja izmjenama pedagoških standarda za kvalitetnije obrazovanje i zahtijevati prestanak ugovora na određeno već da se raspisuju konkursi na neodređeno“, ističe Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a.

Za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola Kantonalna vlada ove godine izdvojila je oko milion maraka, što je svojevrsno olaškanje roditeljima. Strateški cilj – da svi učenici imaju besplatne udžbenike blizu je potpune realizacije, a procudure nabavke su pojednostavljene.

„Kao i svake godine izvršena je nabavka udžbenika za tri razreda osnovnih škola. Objavljen je spisak odobrenih udžbenika u osnovnim školama ZDK-a, koji podrazumijeva jedan predmet jedan odobreni udžbenik“, kaže Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a.

Poboljšanje infrastrukturnih uslova za izvođenje nastave renoviranjem i adaptacijom oko 60 školskih objekata dio je izdvajanja iz kantonalnog budžeta u obrazovni sektor. Kada je riječ o materijalnom statusu za oko 5 hiljada uposlenih u obrazovanju, sa strukovnim sindikatom je dogovoreno povećanje plaće za 10 posto potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, što predstavlja treće uvećanje i usklađivanje plaća sa osnovnim životnim troškovima.

VIDEO: federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno