Zenica

VIDEO: U Imranovoj školi Dan žalosti, za osumnjičenog se traži mjera pritvora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

12-godišnji dječak i uspješni sportista Imran Pašalić, koji je tragično izgubio život prije dva dana, sahranjen je danas, u zeničkom naselju Janjići. U Osnovnoj školi “Enver Čolaković”, koju je pohađao, danas Dan žalosti. Njegov trener i dvije prijateljice, članice Taekwondo kluba “Zenica”, koji su u nesreći zadobili teške povrede, u svjesnom su stanju, ali o prognozama je rano govoriti. Za osumnjičenog koji je ovu tragediju izazvao pod utjecajem alkohola, nadležno tužilaštvo traži mjeru pritvora.

Umjesto dječijeg smijeha, u Osnovnoj školi, u Janjićima, u kojoj je maleni Imran, zajedno sa svojim bratom blizancem, pohađao VI-a razred, muk i zaglušujuća tišina. A u školskom holu, umjesto veselog časa, koji je trebalo da bude organizovan zbog završetka školske godine, stoji Imranova fotografija pored koje je cvijeće i knjiga žalosti. Pred mladim, uspješnim sportistom, članom Taekwondo kluba “Zenica” smiješila se blistava karijera, ali zbog vožnje pod dejstvom alkohola, tog kobnog, subotnjeg jutra, njegov mladi život naglo je prekinut.

“Kao razrednik, mogu reći za Imrana da je to bio dječak pun života, pun energije, radosti… Uvijek je, među prvima, bio spreman da pomogne. Da pritekne u pomoć, da uradi za nastavnike za svoje drugove. Bio je super sportista, osvajao je medalje. Za nas je ovo neopisiva tragedija. Velika bol”, rekao je Nazif Tišo, razredni starješina.

U nesreći su, pored Imrana, teško povrijeđene i njegove dvije prijateljice iz ekipe, inače sestre, Emela i Sajra Oparić, takođe, učenice ove škole, ali i njegov trener Ishak Skopljak, koji je tog dana vozio. Prema posljednjim informacijama, u svjesnom su stanju, ali o prognozama je rano govoriti.

“Što se tiče dvije djevojčice koje su, takođe, stradale u nesreći, o njima nemamo nikakve zvanične informacije. Obje su smještene u bolnicu. Mlađa djevojčica je u Kantonalnoj bolnici Zenica, a starija sestra se nalazi u sarajevskoj bolnici. Svakodnevno smo u kontaktu s roditeljima, dobijamo informacije o njihovom zdravstvenom stanju”, kaže Kanita Šijak, DIirektor OŠ “Enver Čolaković”.

Na detalje u vezi sa nesrećom javnost je čekala dva dana. Iz Kantonalnog tužilaštva SBK danas navode da je saobraćajnu nesreću izazvao frontalni kontakt vozila Audi A3, kojim je sa koncentracijom alkohola u krvi od 0,93 promila upravljao 23-godišnji B.G.G. iz Novog Travnika, pri čemu je njegov saputnik zadobio lakše povrede. Osumnjičeni je ispitan, a o mjerama pritvora nadležni sud tek treba da se izjasni.

“Postupajuća tužiteljica uputila je Kantonalnom sudu u Novom Travniku prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom zbog opasnosti od bjekstva, ako postoji sumnja da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični posutpak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.”

Nezvanično, osumnjičeni se tog jutra vraćao iz noćnog izlaska, dok je Imran sa ekipom krenuo po još jednu medalju u Posušje. Ova tragedija ponovo aktuelizuje pitanje bezbjednosti u saobraćaju i to samo nekoliko dana nakon što je doktorica Azra Spahić, na sličan način stradala u Sarajevu. Osjećaju li se bezbijedno na ulicama, pitali smo i Zeničane.

“Ma, nismo, vala, bezbijedni. (Smatrate li da treba pooštriti saobraćajne propise?) Trebalo bi, ali ko to danas gleda”.

“Ni slučajno, vidite kako divljaju. Evo, sve moram dijete voditi za ruku, najgori su oni romobili”.

“Ne krećem se puno,preko pješačkog idem. Nastojim da poštujem propise, pa i oni”.

“Česte su (saobraćajne nesreće), ali ja nisam imala neka lična iskustva, ali znam da su česte”.

Zbog ovog tragičnog događaja oglasili su se, osim “Taekwondo kluba Zenica”, oglasio se i Taekwondo savez FBiH, iz kojeg apeluju na nadležne da, što hitnije, donesu strože propise kako bi se konačno stalo u kraj potencijalnim ubicama, vozačima.

VIDEO NA N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno