Info

VIDEO: U 2022. godini 4,55 miliona KM za projekte zaštite okoline u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnela Isaka, usvojila je Program utroška sredstava Fonda za zaštitu okoline u 2022. godini. Prema ovom programu, tokom 2022. godine kroz različite vidove podrške, u projekte zaštite okoline u ovom kantonu bit će investirano 4.550.000,00 KM.

Prema Odluci o načinu raspodjele sredstava Fonda za zaštitu okoline (“Službene novine ZDK”, broj:18/12, 1/15) tačno 70 posto ovih sredstava, u iznosu od 3.290.000,00 KM usmjereno je u budžete gradova i općina u ovom kantonu, dok će preostalih 30 posto sredstava, u iznosu od 1.260.000,00 KM biti stavljeno na raspolaganje resornom ministarstvu za finansiranje različitih vrsta projekata i programa zaštite okoline u ZDK-u.

Tačnije, budžetom utvrđena sredstva Ministarstva za prostorno uređenje bit će utrošena za realizaciju sljedećih projekata:

  • Pomoć općinama/gradovima/komunalnim preduzećima ZDK-a u postupku zbrinjavanja komunalnog otpada (izgradnja novih sadržaja, rekonstrukcija postojeće infrastrukture, nabavka opreme i sl.) – 460.000,00 KM
  • Pomoć općinama/gradovima/komunalnim preduzećima ZDK-a u postupcima održavanja i sanacije postojećih općinskih odlagališta, finansiranju transportnih troškova za najudaljenije općine/gradove u odnosu na regionalnu deponiju, čišćenje obala rijeka, čišćenje i sanacije divljih deponija i sl. – 150.000,00 KM
  • Podrška podizanju svijesti o okolini kroz partnerski odnosi i saradnju sa nevladinim organizacijama, udruženjima građana, sportskim klubovima i javnim ustanovama uz podržavanje projekata kojima se propagira zaštita okoliša i podizanje svijesti građana o potrebi okolišno održivog ponašanja – 150.000,00 KM
  • Finansijska podrška uređenju objekta “Eko kuća” na Ponijerima – 150.000,00 KM
  • Finansijska podrška izgradnji solarne fotonaponske elektrane na Regionalnoj deponiji Mošćanica – 150.000,00 KM
  • Finansijska podrška izgradnji objekta za instaliranje opreme za tretman infektivnog otpada u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica – 150.000,00 KM
  • Izdavanje časopisa o zaštiti čovjekove okoline “ZE-DO EKO” – 12.000,00 KM
  • Projekt “Napiši priču, uradi sliku” za učenike osnovnih i srednjih škola iz ZDK – 6.000,00 KM

 

„Kao i prethodnih godina jedan od najvažnijih i najvećih ciljeva ministarstva na čijem čelu se nalazim jesu projekti zaštite okoline u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu. Moramo biti svjesni da naša budućnost i budućnost naše djece zavise od naših aktivnosti danas, stoga je i moj veliki zadatak i obaveza da podržimo sve projekte koji se bave ovom problematikom. Ove godine na raspolaganju imamo više od 4,55 miliona KM i cijeli taj iznos će biti investiran u različite projekte širom kantona, čiji je cilj zaštita okoline, promoviranje okolišno održivog ponašanja, podizanje svijesti građana, razvijanje infrastrukture za zaštitu okoline i zbrinjavanje otpada, čišćenje naših prirodnih bogatstava, a ove godine finansirat ćemo i izgradnju solarne fotonaponske elektrane na Regionalnoj deponiji Mošćanica“, istaknuo je ministar Isak povodom usvajanja ovog programa.

U narednom periodu aktivnosti Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline bit će usmjerene na raspodjelu ovih sredstava, prema planiranim projektima, a uskoro bi trebali biti raspisani i javni pozivi za dodjelu sredstava institucijama, javnim ustanovama i organizacijama u ZDK čiji projekti ponude najbolja rješenja u oblasti zaštite okoline.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno