Rekreacija

VIDEO- Staza stare pruge: Srednja Bosna dobila biciklističku stazu dužine 100 kilometara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon nepune dvije godine koliko je trajala realizacija projekta “Staza stare pruge”, Srednja Bosna je dobila značajan turistički resurs kao osnovu za razvoj outdoor turizma. Biciklistička staza od gotovo 100 kilometara na raspolaganju je svim ljubiteljima cikloturizma.

To je danas poručeno na završnoj konferenciji u Vitezu gdje su predstavljeni rezultati projekta “Staza stare pruge” koj je proveden u sklopu projekta EU4Business u BiH, a koji je finansiran sredstvima Evropske unije i Vlade SR Njemačke. Staza je u funkciji, a na današnjoj konferenciji najavljeni su i naredni radovi planovi na unaprijeđenju ove staze. Također, održana je i promotivna vožnja na relaciji Travnik – Vitez.

Ovaj projekat je imao za cilj poboljšanje kvalitete turističke infrastrukture i privlačenje i zadržavanje što više turista, te samim time i povećanje prihoda i stvaranje novih radnih mjesta. Kreirani su novi turistički proizvodi kao resursna osnova za posjetitelje, koji područje Srednje Bosne posjećuju tokom ljeta, čime će se dodatno unaprijediti turistička ponuda za duži boravak i veći broj gostiju koji preferiraju aktivni turizam i turizam na otvorenom.

Ovaj projekat su proteklih osamnaest mjeseci na području pet općina Srednje Bosne, realizirali Regionalna razvojna agencija za centralnu BiH – REZ Agencija i Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna (TZ SBK/KSB) s ciljem uspostave biciklističke staze od Lašve do Jajca. Ukupna vrijednost projekta je više od 512.000 KM, a EU i SR Njemačka u sklopu EU4Business su izdvojile više od 380.000 KM bespovratnih sredstava.

Direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević je kazao da je projekt podrazumijeva uspostavu i opremanje staze, spajanje dionica koje su potpuno zarasle i urušene s onima u optimalnom stanju te da je to prva faza projekta koji se nastavlja i u narednom periodu.

“Stanje na terenu je bilo znatno teže od onog očekivanog. Brojne dionice su u potpunosti bile uništene, zarasle u visoko i nisko rastinje te smo se susretali s brojnim probelemima koji su stvarale oborinske i fekalne vode”, kazao je Matošević koji je ujedno i projekt menadžer biciklističke staze koja se proteže trasom stare željezničke uskotračne pruge.

Direktorica REZ Agencije Maja Kišić je kazala da je postavljena i online platforma te da će uskoro za potrebe cikloturizma biti puštena u rad i mobilna aplikacija.

“Naš cilj je u narednom periodu kreirati jedinstven i cjelokupan turistički proizvod koji podrazumijeva sve ono što bike turizam zahtijeva, s tim da turistima obezbijedimo sve što im je potrebno za potpuni doživljaj cikloturizma u srcu BiH, od samog pristupa informacijama i uslugama, do informacija o smještaju, gastro ponudi, kulturno-historijskoj baštini i prirodnim ljepotama na području srednje Bosne”, kazala je Kišić.

Nakon trasiranja ruta, osiguranja infrastrukture i opreme te razvijanja i prilagođavanja sistema za bicikle te integrisanja lokalnih dionica u razvoj i promociju rute, uz pomoć IT alata raditi će se na promociji i povezivanju rute s globalnim tržištima.

“Realizirana je kompletna projektna dokumentacija građevinskih radova koji će biti potrebni za dalja ulaganja u samu stazu, izrađena i web platforma kao alat za upravljanje turističkim proizvodom, mobilna aplikacija, turistički prospekt, video i foto snimanja, kao i kompletan vizuelni identitet”, dodaje Kišić.

U sklopu projekta postavljeno je i pet vanjskih bike servis stanica kao i pet “pametnih” klupa na području svake općine koje pored koristi za cikloturiste služe i u svrhu promocije destinacije kao bike-friendly. Staza je označena unificiranom biciklističkom signalizacijom koja će biti jedinstvena i specifična na području Srednje Bosne.

Uz konferenciju održana je i promotivna vožnja na relaciji Travnik-Vitez u organizaciji biciklističkih klubova sa područja Srednje Bosne, nakon čega su dodijeljena priznanja i zahvalnice svim učesnicima, kao i vrijedne nagrade za najbržeg, najsatrijeg i najmlađeg biciklistu.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekat Evropske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business projekat vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP. EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno