Info

Video: Šta može Google Translate?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nova verzija Googleove aplikacije za prevođenje “Google translate” sada omogućava prevođenje natpisa, menija, reklama i razgovora.

Sada se preko te mobilne verzije mogu prevoditi “u hodu” tekstovi odštampani kao razgovori.

Aplikacija, koja ima 500 miliona mjesečnih korisnika, sada može prevoditi fotografisane tekstove.

Dovoljno je samo usnimiti smartphoneom koji funkcioniše pod operativnim sistemima Android ili iOS neki natpis, meni, recept, ili drugi sadržaj na francuskom, njemačkom, italijanskom, portugalskom, ruskom, španskom ili engleskom da bi se dobio prevod na neki drugi jezik sa te liste.

Omogućen je trenutan prevod tekstova korištenjem fotoaparata na telefonu, tako da je korisniku lakše da se, na primjer, orijentiše u nekom italijanskom selu ili da obavi porudžbinu u nekom restoranu u Barceloni.

Programeri ne računaju da će ta aplikacija imati samo turističku upotrebu, i nadaju se da će Google translate postati dragocjena alatka za profesore, zdravstvene radnike i policiju.

Aplikacija funkcioniše na osnovu sistema za vizuelno prepoznavanje WLT (Word Lens technology), koja je došla u posjed Googlea kada je u maju kupio mladu američku firmu “Quest visual”.

Aplikacija može da prepoznaje kratke tekstove i direktno prevoditi.

Nova verzija Google translate omogućava i prevođenje razgovora. Ona koristi vokalno prepoznavanje da bi prevodila riječi dvije osobe koje razgovaraju na različitim jezicima.

U tom slučaju je, međutim, potrebna internet veza, jer se sistem služi kapacitetima Googleovih servera da bi obezbjedila prevod.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno