Politika

VIDEO: Skupštine ZDK-a nema skoro dva mjeseca, kolegij danas

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od formiranja parlamentarne većine stranaka Šestorke i HDZ-a BIH u Zeničko-dobojskom kantonu ne smiruju se političke strasti. Posljednje u nizu trzavice izazvale su najavljene izmjene Zakona o Vladi kao i činjenica da zakonodavna vlast u tom kantonu nije zasjedala već skoro dva mjeseca.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona posljednji put zasjedala je početkom januara. Na činjenicu da je izostala februarska sjednica uslijedile su kritike iz opozicione SDA: „Danas smo svjedoci nerada Skupštine kakav nije zapamćen. Skupština ZDK-a nije održana dva mjeseca. Osim nezakonite odluke o imenovanju Vlade ništa nije urađeno. Postavljamo pitanje, gdje su programi rada Skupštine i Vlade? Gdje je budžet za 2023. godinu?“.

Iz SDP-a odgovaraju – procedura izrade najvažnijeg finansijskog dokumenta je u toku, baš kao i program rada koji će na dnevnom redu biti već na martovskim sjednicama.

„Sve te tačke koje su predmet prozivanja – u toku je procedura njihove izrade. Osnovni razlog zašto nije bilo sjednice u februaru je zato što je izrada budžeta u toku, treba usaglasiti stavove sa sindikatima koji predstavjaju budžetske korisnike, kako bi se došlo do rješenja budžeta koji bi zadovoljio sve strane. Mislim da nema prostora za ozbiljniju kritiku“, kaže Damir Memić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK-a.

Predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević (NiP) ne želeći komentarisati optužbe na nivou dnevno političkih dešavanja – kao razlog izostanka februarske sjednice navodi činjenicu da kolegij Skupštine tek zasjeda DANAS, kada bi i dnevni red trebao biti usaglašen.

„Kolegij će biti 28. Početkom marta, u prvoj dekadi ćemo imati jedno zasjedanje i najvjerovatnije još jedno s obzirom na to da se pripremaju budžet i planovi finansiranja. U martu ćemo imati dvije sjednice – nismo htjeli držati sjednicu dok nismo pripremili kolegij kako treba“, navodi on.

Na dnevnom redu martovskih sjednica očekuju se i izmjene Zakona o Vladi koje su izazvale buru negodovanja, a po kojima bi se trebao brisati stav 4 člana 6, što znači ukidanje nacionalnih odrednica i kvota prilikom raspodjela pozicija u Vladi.

„Vlada je usvojila, ide u skupštinsku proceduru i Skupština će imati priliku raspravljati o tome. U narednom periodu otvorit će se i šira rasprava i žao mi je što politička opozicija otvara neke stvari koje će otvoriti Pandorinu kutiju da se postavi pitanje je li cijeli period od 2005. bilo kršenja prava drugih kategorija koje ne spadaju u konstitutivne narode“, ističe ministar za pravosuđe i upravu Edin Hasaničević (NS).

Izmjene zakona o Vladi kao i odnosi unutar koalicije već su izazvali negodovanja HDZ-a BiH u ovom kantonu pa će na narednoj sjednici Skupštine itekako biti zanimljiv njihov stav koji će dati odgovor jesu li u partnerstvu sa strankama Šestorke, koje će također biti i na svojevrsnom ispitu stabilnosti koalicije. Na eventualnu prekompoziciju u Skupštini, ali i Vladi, odavno je poznato, SDA čeka rasplet situacije na nivou Federacije.

federalna.ba

;



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno