Zenica

VIDEO: Direktor KBZ – Gradonačelnik je mogao ući u KBZ, ali nije želio bez nenajavljene TV ekipe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sve češći incidenti u krugu Kantonalne bolnice Zenica, s jedne strane Grad Zenica i s druge strane Kantonalna bolnica Zenica, doveli su u žižu javnosti odnos ove dvije institucije te je s tim u vezi direktor KBZ Rasim Skomorac sa saradnicima održao konferenciju za medije kako bi upoznao javnost o svim dešavanjima. Prvenstveno je kazao da bi volio da se više govori o tome šta se uradilo u zadnje dvije godine na liječenju hiljada pacijenata od koronavirusa, a ne o marginalnim temama koje se ne bi trebale ticati javnosti.

“U zadnja dva mjeseca kako smo izloženi impulzivnijim napadima, ima dosta dezinformacija čime se daje lažna slika šta ko može i šta je čiji posao”, kazao je Skomorac. Pojasnio je da je sve počelo sa zaključkom Gradskog vijeća o zabrani naplate parkiranja u Kantonalnoj bolnici Zenica što je nenadležnost ustanove.

“Zaključak GV Zenice o zabrani parkiranja usvojen je na brzinu, razmatran je na sjednici UO KBZ i donesen je zaključak da se nastavi sa naplatom što je u skladu sa Statutom ustanove sve do završetka imovinsko-pravnog postupka pred nadležnim sudom. Ovim činom i reakcijama koje su uslijedile nakon toga, uslijedilo je dezinformisanje javnosti s jedne strane”, izjavio je Skomorac. Dodao je da je prvi incident bio ulazak gradonačelnika Fuada Kasumovića i vijećnika s lažnim izgovorom da idu dati krv te su tada neovlašteno fotografisali, snimali, ugrožavali saobraćaj i prijetili zbog čega je na kraju intervenisala i policija. Drugi incident je inspekcijski nadzor koji je nedavno obavljen, tačnije 17. marta. Dodao je da su sve vrijeme sarađivali s inspektorima koji su, prema njihovim saznanjima prekoračili svoje nadležnosti određenim radnjama (oduzimanje novca iz kase te paragon blokova) zbog čega su te aktivnosti prijavili nadležnima. Naglasio je da KBZ nije zabranila ulazak automobilima u krug bolnice, da mogu ući svi zaposlenici, hitni slučajevi te da vozila mogu ostaviti bolesne i izaći iz kruga bolnice.

Važno je da javnost zna da KBZ nije zabranila ulazak automobilima u bolnicu. Mogu ući svi zaposlenici koji imaju važeću vinjetu, ko nema imat će. Mogu ulaziti onkološki, hemodijalizni i taxi vozila kao i druga vozila koja mogu ostaviti pacijenta, ali zatim trebaju napustiti krug bolnice. Dezinformacijiama se želi unijeti nemir u stanovništvo. Bolnica je odgovorna za bezbjednost objekata i kada bi se pustilo slobodno parkiranje, došlo bi do kolapsa i velikih problema za koje ne bismo mogli biti odgovorni u smislu kontrole”, izjavio je Skomorac. Pitao je gdje bi i kako bi prolazila vozila hitne pomoći, opskrbe, uposlenika te ko bi na kraju odgovarao ako bi došlo do problema s nepropisnim parkiranjem vozila, blokade saobraćaja da saniteti ne mogu neometano saobraćati?

“Kako bi izgledalo da svi mogu ulaziti kako i kad hoće? Svi znate kako funkcionišu veliki bolnički sistemi. Mi se izvinjavamo pacijentima zbog neugodnosti i ovih događaja, ali moram čuvati red, biti odgovorni i ne prepustiti stvari haosu”, izjavio je Skomorac. Naglasio je da se pokušava politizirati ova ustanova u kojoj rade uposlenici čija ga politička pripadnost ne interesuje. Osvrnuo se i na jučerašnji incident kada gradonačelnik Fuad Kasumović bez prisustva medija nije htio ući u krug bolnice i darovati prvorođenu bebu na Dan Zenice iako je njemu kao pojedincu to bilo dopušteno.

“U prijepodnevnim satima smo dobili informaciju o najavljenoj delegaciji Grada Zenice koja će uručiti poklon prvorođenoj bebi za Dan Zenice i poslata su nam imena. Nije bila najavljena televizija i novinari. U jednom dijelu smo osporili ekipu, ali pored toga sam izdao nalog da gradonačelnik bude primljen, da se obuče u skladu s protuepidemiološkim mjerama i da uruči poklon. Samo on i niko drugi. Mnogi zaboravljaju da pandemija postoji, a donošenjem odluke o postojanju pandemije zabranjene su posjete i još su zabranjene. Razumjeli smo namjere gradonačelnika prema humanoj gesti, humanoj prema osobi koju je trebao nagraditi, ali je odbio ući bez pratnje televizije”, zaključio je Skomorac. Na kraju je poručio da neće dozvoliti politizaciju, da neće na dnevnoj bazi odgovarati napadima gradonačelnika te da poduzimaju sve zakonom predviđene radnje ukoliko dođe do kršenja određenih zabrana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno