Politika

VIDEO: SDP ZDK tvrdi da se nova vlada ovog kantona pretjerano zadužuje

Husejnagić i Begić o zaduženjima ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: SDP ZDK tvrdi da se nova vlada ovog kantona pretjerano zadužuje – Zvaničnici SDP-a Zeničko-dobojskog kantona su u Zenici optužili aktuelnu vladu da se pretjerano zadužuje, stvarajući privid funkcionisanja vlasti kroz enormna zaduženja, koja su višestruko veća od ranijih vlada.

Pogledajte u integralnom snimku šta su poručili učesnici press konferencije Senaid Begić , član Predsjedništva SDP BiH, predsjednik KO SDP BIH ZDK i zastupnik SDP BiH u Skupštini ZDK; te Munib Husejnagić, član GO SDP BiH, potpredsjednik KO SDP BIH ZDK i šef Kluba zastupnika SDP BIH u Skupštini ZDK;

Oni su se osvrnuli i na aktuelni Nacrt budžeta ZDK za 2017., kao i kreditno zaduženje za Kantonalnu bolnicu Zenica.

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona jedna od tačaka dnevnog reda bit će i nacrt budžeta Zeničko-dobojskog kantona za narednu godinu, čime je planirano dodatno zaduženje od 30 miliona KM. Iz SDP-a su danas jasno poručili da neće podržati ovaj prijedlog, čime bi kreditna zaduženja sa kamatama prelazila 80 miliona KM.

U vrijeme kada je Vladu ZDK vodio Munib Husejnagić (SDP), kreditna zaduženja u periodu 2010.-2014. godina iznosila su 10.655.000 KM, dok je aktuelna Vlada koju vodi Miralem Galijašević (SDA) do sada ostvarila kreditno zaduženje od 36.870.000 KM sa oko 7.000.000 KM kamata, tvrde u SDP-u.

“Simptomatično je da će većinu mandata ove Vlade obilježiti određeni grace periodi, zbog čega će većinu ovih kredita vraćati djelimično ova vlada i neke naredne koje budu dolazile”, izjavio je Begić.

“Vlada ZDK je vlada na kredit. Lako se brinuti i o obrazovanju školstvu i policiji što je obaveza Vlade ZDK sa ovakvim kreditima”, dodao je Begić. Husejnagić je istakao da je za vrijeme njegovog mandata Kanton pretrpio štetu od poplava te demonstracije, ali da nisu dobili podršku za zaduženja uz objašnjenje da ne treba ostavljati takvu obavezu Kantonu.

Iz Kantonalnog odbora SDP-a su istakli kako je vrijeme da se neko pozabavi finansijama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Odgovor iz Vlade ZDK na ove navode pogledajte NA OVOM LINKU.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno