Biznis

VIDEO: Savez samostalnih sindikata BiH traži najnižu platu od 1.000 KM u FBiH

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) započeo je kampanju “10 za 1.000 KM” s ciljem da Vlada Federacije BiH donese odluku o definisanju najniže plate u Federaciji BIH koja, po mišljenju Saveza, treba biti 1.000 KM.
– Minimalna plata trebala bi biti zaštitna, a ne obračunska kategorija to jest iznos koji bi trebao dobiti svaki radnik čija obračunska plata iznosi manje od iznosa minimalne plate. Dakle, minimalna plata ne bi služila kao osnovica za obračun svih drugih plata – rekao je predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović na pres-konferenciji u Sarajevu. Smatra da su i pored visokih obaveza poslodavci, za naše prilike, ostvarili veliku dobit što je, kako kaže, u najvećoj mjeri zasluga radnika.
– Prema podacima Finansijsko-informatičke agencije prihodi koje su firme u FBiH ostvarile prošle godine premašili su 49,5 milijardi KM, što je za oko 1,5 milijardi više nego u prethodnoj godini. Profitabilno je poslovalo 15.699 firmi u Federaciji ili 68 posto od ukupnog broja aktivnih firmi. Ove firme su prošle godine ostvarile oko tri milijarde KM čiste dobiti, što je 5,2 posto više nego u 2017. godini – rekao je Šatorović.
Povodom početka kampanje promovisan je spot u kojem je navedeno 10 razloga zbog čega najniža plata u Federaciji treba biti 1.000 KM. Istaknuto je da građani imaju pravo na kvalitetniji životni standard, dok cijena minimalne potrošačke korpe prosječno 2.000 KM. Sa sadašnjim primanjima ne može se platiti ni pola porošačke korpe, smatraju u SSSBiH. Minimalna plata u FBiH je 406,6 KM tako da od 2016. godine oko 260.000 radnika prima platu od 650 KM.
– To ne može pokriti ni trećinu potrošačke korpe. Spremnost poslodavaca da s radnicima podijele dio svog kolača skoro da ne postoji – istakao je Šatorović. Dodao je da će veći iznos najniže plate ojačati penzioni fond, jer veća plata znači više doprinosa i veći priliv sredstava u Fond PIO/MIO.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem