Ostali sportovi

Video: šampionska trka Amela Tuke u Velenju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenicablog vam donosi šampionsku trku našeg Amela Tuke, kojom je popravio državni rekord, postigao 3. rezultat ove godine u Evropi i 10. u svijetu, te ispunio olimpijsku normu za Rio. 

Bosanskohercegovački atletičari osvojili su tri medalje (zlato, srebro i bronzu) na Međunarodnom mitingu u Velenju. Najsjajnije odličje osvojio je Amel Tuka, koji je u utrci na 800 metara rezultatom jedna minuta 44,19 sekundi postavio rekord Bosne i Hercegovine.U ovoj sezoni to je treći najbolji rezultat u Evropi i deseti u svijetu, a po bodovnim tablicama Međunarodne atletske federacije – IAAF, Tuka je postavio najvredniji rezultat u međunarodnim okvirima u historiji bh. atletike.Dvadesetpetogodišnji član Atletskog kluba Zenica bio je vlasnik i ranijeg rekorda BiH (1.46,12) koji je postavio u finalnoj utrci Evropskog prvenstva u augustu 2014. u Zurichu. Uspješan nastup bh. atletičara u Velenju osvajanjem srebra i bronze u bacanju kugle upotpunili su Hamza Alić i Mesud Pezer (oba AK Zenica) rezultatima 19.99 i 19.69 m, te Boris Dragoljević (AK Borac Banja Luka) koji je u utrci na 400 m postavio juniorski rekord BiH – 47,87 sekundi.

“To je fenomenalan rezultat! S ovim vremenom može da očekuje medalju na velikim takmičenjima, ali ono što je važnije od rezultata su norme za SP i OI. Sve nas je obradovalo, ali u jednu ruku smo i očekivali dobar rezultat jer je u odličnoj formi bio i na Evropskim igrama u Bakuu”, rekao je Nebojša Matijević, selektor muške atletske reprezentacije BiH. Dosadašnji najbolji rezultat Amela Tuke na otvorenom iznosio je 1:46,12, koji je ostvario prošle godine na Evropskom prvenstvu u Cirihu, a sada ima deseto vrijeme u svijetu. Ove sezone najbrže je 800 metara trčao Etiopljanin Mohamed Aman, koji je ostvario rezultat 1:43.56 prošlog mjeseca u Rimu. Tuka je drugi bh. sportista koji je ispunio normu za Rio, nakon Alića, dok je džudistkinja Larisa Cerić u normi.

“Norme se tek ostvaruju, nezahvalno je prognozirati, ali mislim da možemo imati šest do devet predstavnika na OI. Naravno, voljeli bismo da ih ima više. Vidjećemo šta će biti, neko nas može iznenaditi odličnim rezultatom, kao što je to Tuka uradio”, rekao je Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH. Tuka će nastupiti na SP, za koje norme imaju i bacači kugle Hamza Alić i Kemal Mešić, ali je pitanje da li će se takmičiti na Balkanskom prvenstvu.

“Ne znam da li će nastupiti na Balkanijadi. On je Balkan prevazišao i vjerovatno će imati ponude za učešće na velikim mitinzima”, dodao je Matijević. I dok seniori ne krenu na Balkansko, na balkanijadama za vikend nastupaju mlađi atletičari. Juniori, 20 atletičara i osam atletičarki, otputovalo je juče u Pitešti, gdje će 4. i 5. jula biti takmičenje. 

“Imamo nekoliko favorita za visok plasman, a među njima su Nikolija Stanivuković (sedmoboj), Aleksandar Šešić (koplje), Luka Radoš (110 prepone), Dejan Skočo (kugla), Rusmir Malkočević (400 porepone), Semir Avdić (400 metara) i Bojan Stanišić (800 i 1.500 m)”, rekao je Matijević. Reprezentacija mlađih juniora, koju čini 19 atletičara i 16 atletičarki, putuje danas u Sremsku Mitrovicu, gdje će 4. jula biti Balkansko prvenstvo.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno