Zenica

VIDEO: Rudari prepušteni sami sebi, pogledajte razgovor direktora sa komoratima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudari jedinog preostalog pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, jame “Raspotočje”, od ponedjeljka su u drugoj smjeni su ponovno u “radničkom neposluhu”, nepopularnom nazivu za štrajk koji nije proveden po zakonskim preduvjetima.

Predsjednik Sindikata tog pogona Nedžad Duraković ranije ove sedmice je medijima izjavio da su rudari, zbog kašnjenja plaće za mjesec maj, odlučili stupiti u radnički neposluh tako da se trenutno ne odvija proizvodnja.

– Nemamo informaciju kada će biti isplaćena plata – kazao je Duraković. Prema odredbama kolektivnog ugovora, radnicima u tom preduzeću plata treba biti isplaćena do 25. u mjesecu.

Nakon prekida proizvodnje te stupanja u radnički neposluh prošlog mjeseca, Uprava ZDRMU Zenica donijela je odluku da, za sada, privremeno, prekine rudarske radove u pogonu “Stara jama” te da proizvodne radnike prebaci u pogon “Raspotočje”.
Uprava je tada najavila kako će, u roku mjesec dana, biti sačinjen Elaborat o opravdanosti nastavka proizvodnje u pogonu “Stara jama”, koji tek treba biti prezentiran javnosti.

-Proizvodnja se, s novom radnom snagom, bitno poboljšala, ali je ponovo došlo do kašnjenja plate – ističe Duraković.

Po svemu sudeći, rudari su prepušteni sami sebi, a za njih, po tvrdnjama direktora Mensura Hukića, sad više ne želi da čuje ni “krovni” rudarski sintikat.

– Nekoličina radnika traži i zahtjeva da im se isplate plate. Jutros smo ispred uprave preduzeća razgovorali sa direktorom Hukićem, a iz razgovora smo “saznali da plate nema”, te da se i krovni sindikat ogradio od RMU Zenica, zbog, kako reče, prekida rada uposlenika od 26. juna u II smjeni. Vidjevši mali broj uposlenika govoreći kako trebaju “tone” za isplatu plata zauzeo je arogantan stav, te na pitanje radnika ko je kriv za ovako stanje na rudniku odgovorio njegov babo Mujo, kažu nam rudari.

Snimak jutrošnjeg “razgovora na otvorenom” pogledajte u snimku naše Zenica.tv.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno