Biznis

VIDEO: Radna nedjelja na gradilištu A1 u Donoj Gračanici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izgradnju Zeničke zaobilaznice građevinci privode kraju te bi novih 11 kilometara autoceste trebalo biti u funkciji nakon 25. novembra. Uporedo s tim intenzivirani su radovi na nastavku Koridora 5c kod Zenice, na gradilištima koja su otvorena prošle godine i to na dvije poddionice dužine oko osam kilometara, a koje bi trebale biti završene do 2022. godine. Radovi na poddionici Vranduk – Ponirak odvijaju se planiranom dinamikom. Geološki uslovi u dolini rijeke Bosne uslovili su graditelje da na dužini od 5,3 kilometra traže najpovoljnija inženjerska rješenja.

– Ova dionica ima dva mosta: Vranduk 1 i Vranduk 2, koji su prosječne dužine 400 metara. Grade se tri vijadukta: Crni potok, Koprivna 1 i Koprivna 2. Počinje se raditi tunel Vranduk, koji će biti dug 400 metara – navodi Ahmed Mušija, predstavnik investitora JP Autoceste FBiH. 76,5 miliona eura vrijedni su poslovi izgradnje ove poddionice koja se pretežno provlači u brdima zeničke kotline. To je veliki izazov i za izvođača radova, s obzirom na to da je ovo prvi projekat azerbjedžanske kompanije u našoj zemlji, koji radi u konzorciju s domaćim građevinarima.

– Imamo jedan sistem potporne konstrukcije koji je donekle inovativan za Bosnu i Hercegovinu. Radi se o spektru kombinaciji šipova zajedno s pasivnim sistemom podrške terena – objašnjava Saša Mićić, direktor projekta kompanije Azvirt LLC. Spomenuta poddionca naslanja se na trasu Ponirak – Vraca, koja je, također, u izgradnji, a čini je objekt tunel Zenica dužine oko tri kilometra. Teški uslovi gradnje prilagođeni su situaciji na terenu, a do sada je iskopano 680 s jedne i 600 metara s druge strane tunelskih cijevi.

– U tunelu Zenica imamo stalno prisustvo vode iznad deset litara. U smjernicama za građenje tunela je bilo projektovano do 10 litara, a mi smo u jednom trenutku imali i do 3.500 litara u minuti – ističe Mušija. Trenutno je na ovim gradilištima angažovano oko 220 radnika koji svakodnevno rade zahtjevne poslove u veoma složenim uslovima. U narednom periodu ih očekuju nepovoljni vremenski uslovi s obzirom na to da će radovi biti izvođeni i na temperaturama nižim od 0 stepeni Celzijevih, ali ukoliko bude sve teklo prema planu i ne bude većih problema, novih osam kilometara autoceste bit će u funkciji na ljeto 2022. godine.

Pogledajte djelić današnjih radova u Donjoj Gračanici, gdje je saobraćaj na M17 privremeno preusmjeren, kao i kako izgleda metalna konstrukcija preko rijeke Bosne koja vodi ka Banlozima.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno