Biznis

Video: Privrednici i Vlada ZDK zajedno

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Upravni odbor Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona i Vlada ZDK-a održali su danas zajedničku sjednicu na kojoj su razmatrali stanje u privredi ovog kantona s posebnim osvrtom na poslovanje privrede u prva tri mjeseca ove godine i mogućim pravcima zajedničkog djelovanja za prevazilaženje aktuelne privredne problematike.

Sastanak je održan u skladu s protokolom između Komore i Vlade ZDK-a, s namjerom da se zajednički nastupa prema višim organima vlasti. Fokus sastanka je bila reforma javnog zakonodavstva, zakon o radu i opći kolektivni ugovor, zatim reforma fiskalnih i parafiskalnih opterećenja privrede, hitno donošenje zakona o šumama na nivou Federacije, izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda, poticaji privrede i problemi zapošljavanja.

– Mi želimo da se s aktiviranjem kreditno-garancijskog fonda promijene malo i kriteriji, kako bi bio veći obuhvat kandidata, da bi se obuhvatili i sitni privrednici, prije svega obrtnici. U narednom periodu moramo uraditi i nove kriterije za raspodjelu drvne mase, jer je to značajno pitanje kada je u pitanju drvno-prerađivačka industrija. Za nas je važna tema i zajednički nastup prema višim razinama izvršne vlasti i na nivou kantona, u smislu preventive od poplava, koje su napravili ogromne štete – kazao je Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK-a.

Stanje u privredi Zeničko-dobojskog kantona u prva tri mjeseca ove godine ima negativan trend, koji je nastavljen još iz prošle godine, s trenutnim padom industrijske proizvodnje od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu i znatno je veći u odnosu na federalni nivo. U kakvim se problemima nalazi Zeničko-dobojski kanton najbolje kazuju podaci da je trenutno u Kantonu zaposleno 70.276 osoba, a nezaposlene 70.764 osobe, što ukazuje na zabrinjavajuću situaciju.

U isto vrijeme ZDK ima znatno manju prosječnu plaću nego ostali kantoni u Federaciji BiH, izuzev dva kantona koja su manja.

Ipak, jedna od osobenosti ZDK-a je odlična vanjskotrgovinska razmjena, koja je pozitivna i za prva tri mjeseca pokrivenost uvoza-izvozom je čak 115,8 posto, dok je ona na nivou Federacije BiH 66,3 posto, a na nivou Bosne i Hercegovine 63,3 posto. Pogledajte izjave sudionika. 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno