Info

VIDEO: Prilikom izvođenja online nastave pao je kvalitet znanja!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gosti emisije 7 plus bili su Erzumana Fukelj, predsjednica Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola, Elvira Kavazović, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo i Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Školsko zvono začulo se danas u nekoliko kantona u Federaciji BiH. Đaci su ponovno u klupama i čini se da se sve vraća na staro. No koliko će to trajati ovisi o nama, poštivanju epidemioloških mjera i svih uputa kriznih štabova.

Dakle, početak školske godine izgleda kao nekada, doduše uz poštivanje već poznatih mjera, ali đaci su u učionicama, što je bio osnovni zahtjev većine roditelja i nastavnika.

Kavazović je istakla da je većina roditelja zadovoljna što se djeca vatila u školske klupe, međutim, postoji i jedan broj roditelja koji i nisu.

Jednom broju roditelja se ne sviđa ta obaveza djece da nose maske u školi, koji smatraju da će djeca suviše puno vremena provoditi pod maskama, da će to smetati djeci. Mi znamo da je djeci veoma teško pod maskama, ali krenuli su u školu što je najbitnije i sretni su sbog toga. Cilj je da djeca ostanu u školu, pa sad za sad, sa maskama.

Kada govorimo o školama i nastavnom osoblju, Fukelj naglašava da im je prvi cilj bio vratiti djecu u školu.

Danas se radost mogla primijetiti na ulicama našeg grada, mogli ste vidjeti roditelje kako vode đake spremne za školu. Oni se raduju tome da vide svoje drugare, ipak je prošla godina i pol dana gdje su djeca na neki način bila izolovana u svojim domovima. Škole su stavile sve svoje prostorne kapacitete u funkciju organizacije početka školske godine – istakla je.

Fukelj dodaje da su raspored odjeljenja pravili na način da su uzimali u obzir prostorne dimenzije jednog kabineta, brojnos odjeljenja, i onda prilagođavali na taj način da tu grupu djece koja će se svaki dan rotirati, svedu na najmanji mogući broj.

Ministar Kozlić kaže da je i u Zeničko-dobojskom kantonu danas počela nastava u 90-ak osnovnih i srednjih škola za oko 40.000 djece.

Prisustvovao sam početku nastave u OŠ „Vladimir Nazor“, vidio sam vedra lica djece, također, optimizam i radost na licima roditelja i nastavnog osoblja. Nadam se da će ta radost i dalje trajati, budući da već bilježimo povećan broj oboljelih od koronavirusa. Dakle, krenulo je sve u skladu sa našim planovima. Pridržavamo se osnovnih epidemioloških mjera i u punom kapacitetu su svi učenici ušli u školske klupe.
Kavazović smatra da je veoma bitno da su se djeca vratila u školske klupe, ali da je ipak do sada postojalo opravdanje za online nastavu, kazavši da je situacija bila veoma teška.

U tom trenutku roditelji su bili izuzetno zabrinuti, naravno, u vezi povratka djece u klupe, međutim, sada se situacija promijenila, svi smo se malo i opustili, išli smo i na odmore, djeca su počela trenirati, tako da smatramo da je pravi trenutak da se djeca vrate u škole jer puno to znači za psihičko zdravlje djece. Ništa ne može zamijeniti kontakt između nastavnika, učitelja i djece, i naravno druženje djece.

Fukelj je je istakla da su jedva čekali da se donese odluka o povratku u školske klupe.

Jako je važno da djecu vidimo ponovo u učionicama, nastavni proces je svrsishodan proces, planski se djeluje na ukupni razvoj učenika, a to se može raditi samo u redovnim uvjetima. Online nastava u KS je bila jako dobro organizirana ali je predugo trajala, što naravno tada više dolazi do izražaja nedostaci jednog oblika rada, nego njegove prednosti, tako da je ovo ipak bio pravi trenutak. Jeste da je to bio period kada se ljudi vraćaju sa godišnjih odmora i da sada možemo očekivati da bude porast broja zaraženih, ali je jako važno da djecu što duže zadržimo u školi i da budemo svi odgovorni i od strane roditelja, i od strane uposlenika i učenika pokažemo maksimalnu obiljnost.

Dodaje da su se nastavnici i tokom online nastave trudili, razvili su svoje digitalne vještine, i bilo je mnogo uspješnih i kreativnih časova, međutim, prirodno je da nastavnik radi u učionici sa učenicima i tu ostvaruje odgojno-obrazovne ciljeve i ishode.

Ministre Kozlić koji predaje na Univerzitetu u Zenici kaže da je pravio vlastite analize te je uočio sve nedostatke online nastave.

Mi smo prošle godine nakon završetka drugog polugodišta radili jednu detaljnu analizu svih prednosti i nedostataka ovog modela i ti podaci u obliku brošure dostpuni su na web stranici Univerziteta i Vlada ZDK je detaljno informisana o tome. Osnovni nedostatak je nepostojanje adekvatnih metoda prilikom izvođenja online nastave i primijetili smo da je u znatnoj mjeri pao kvalitet izvođenja nastave i kvalitet znanja koji proizilazi iz toga, a posebno se to odnosi na učenike prvih razreda osnovnih škola koji, kao što je poznato, trebaju učiti i izgovarati slova, a bez face to face kontakta u učionicama je teško, gotovo nemoguće – kazao je, između ostalog, ministar Kozlić u emisiji 7 plus Hayat televizije.

(Ismar Imamović, NTV Hayat)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno