Posuđeno

VIDEO: Prijavi nasilje – Android aplikacija u čijem je stvaranju učestvovala i zenička “Medica”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Prijavi nasilje” je prva mobilna aplikacija u Bosni i Hercegovini, koja je besplatna i višejezična, a dostupna je korisnicima Android telefona na Google Play Store.

U videu koji je namijenjen djeci, ali i ostaloj populaciji, govori se o prepoznavanju raznih oblika nasilja, i korištenju aplikacije www.prijavinasilje.ba, putem koje se mogu prijaviti fizičko, psihičko, seksualno, verbalno i ekonomsko nasilje. U videu je objašnjeno da, ukoliko svjedočite nasilju na ulici, u školama, ako vas neko tuče, dodiruje na način koji vam izaziva strah ili nelagodu, ako vam neko prijeti ili tjera na čuvanje tajni, aplikacija omogućava sigurno i anonimno prijavljivanje nasilja.

“Nasilje u našoj zajednici raste, a jedna od posljedica pandemije COVID-19 je upravo porast nasilja u porodici čak za 75%,” izjavila je direktorica “Medice” Zenica, dr. sci. Sabiha Husić.

Aplikacija “Prijavi nasilje” u suradnji sa Fondacijom Heinrich Boll Stiftung i “Medica” Zenica omogućava lakše praćenje prijavljenih slučajeva nasilja, kao i izvještavanje, a sve u cilju kreiranja što efikasnijih preventivnih mjera.

Pogledajte video snimke kako bi prepoznali nasilje i znali kako reagovati u pojedinim situacijama.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno