Ljudi

VIDEO PRIČA: Juraj Neidhardt – legendarni arhitekta Zenice, Vareša, Sarajeva…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO PRIČA: Juraj Neidhardt – legendarni arhitekta Zenice, Vareša, Sarajeva… – Glavni junak naše današnje priče je Juraj Neidhardt.

Bio je arhitekt, teoretičar i pedagog, sintetičar tradicionalnih elemenata i savremenih dostignuća građevinarstva i arhitekture Bosne i Hercegovine. Neidhardt je u Bosnu i Hercegovinu došao tridesetih godina 20. stoljeća iz Le Corbusierovog ateljea, a na poziv arhitekta Dušana Grabrijana.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Juraj Neidhardt je svojim tekstovima objašnjavao svoju ideju o nastanku bosanskog pola svjetske savremene arhitekture, a projektantskim idejama i ilustracijama je dopunjavao svoje tvrdnje. Neidhardt je iz Grabrijanovih postavki izvlačio svevremenske vrijednosti arhitekture.

Njegovo daljnje djelovanje bilo je sublimirano u brojnim radovima – sintezi univerzalnog i regionalnog, uvijek čisto stojeći na pozicijama moderne arhitekture.

Tokom 1938. godine bio je zaposlen u preduzeću “Jugočelik”, u čiji sastav su ušli i rudnici željezne rude i Željezara u Varešu. Tada je započeo projektiranje i izgradnju radničkih naselja u rudarskom bazenu srednje Bosne (Zenica, Vareš, Ilijaš, Breza, Kakanj).

Oblikovao je radničke kuće, od čije dispozicije, opreme i okoliša je očekivao da utemelji kulturu stanovanja jedne cijele generacije prema poznatom sloganu da ljudi grade kuće – a kuće grade ljude. Tokom studiranja u Beču na Akademiji likovnih umjetnosti (1920 – 1924) ili za vrijeme rada u bečkom ateljeu čuvenog arhitekta Petera Behrensa Neidhardt je izradio vrlo inovativan projekt za aerodrom.

Iza velikog arhitekte ostala su djela koja su izmijenila historiju bh. arhitekture:

– Paviljon i ljetna pozornica na Ilidži 1938. godine.

– Radničko naselje Vareš Majdan izgrađeno je nakon Drugog svjetskog rata prema urbanističkom projektu Juraja Neidhardta iz perioda 1939/1940. Proglašeno je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

– Urbanističko rješenje jezgre Marindvor u Sarajevu.

– Skupština Bosne i Hercegovine (današnji Parlament BiH) – Sarajevo 1980 i mnoge druge zgrade fakulteta, naselja…

slobodna-bosna.ba

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno