Zenica

VIDEO: PRESS – Najava vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica 2020.”

VIDEO: PRESS – Najava vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica 2020.” – Ispred zgrade Muftijstva zeničkog održana je press konferencija povodom tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica”.

U ime organizatora ovog skupa, obratili su se muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević – predsjednik organizacionog odbora manifestacije, glavni imam Jakub ef. Salkica – predsjednik Odbora za vjerska pitanja i Muhamed Begagić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zenica i predsjednik pododbora za sport.

Muftijstvo zeničko pripremilo je zbog koronavirusa reducirani, ali ipak bogat program za tradicionalnu vjersko-kulturnu i sportsku manifestaciju “Lastavica”, koji će ove godine biti biti realiziran u periodu od 24. jula do 2. augusta.

Završni vjerski i sportski program održat će se 2. augusta na platou Lastavica, koji se nalazi na granici općina Zavidovići i Kakanj te Grada Zenica, kada će biti proučena i lastavička dova, a lastavičku poruku ove će godine uputiti goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

“Večer Kur’ana”, koji će u petak, 24. jula, iza akšam-namaza biti održan u džamiji u džematu Varošište kod Vranduka, bit će i prvi ovogodišnji vjerski događaj u sklopu “Lastavice”.

Novost ovogodišnje manifestacije je i planinarska tura na Lastavicu pod nazivom “Tragom bosanskih bogumila”, koju će 26. jula predvoditi planinarski vodič Afan Abazović. Tom prilikom planinari će posjetiti i značajne historijske spomenike “Stećak gosta Mišljena”, “Markov kamen”…

– Cilj nam je da, na neki način, povežemo našu zajednicu s historijskim korijenima tog prostora, s obzirom da Lastavica ima svoj dubok historijski korijen. Lastavica je jedno specifično dovište u Bosni i Hercegovini. To nije samo prostor dovišta, nego i zborišta, gdje nema samo sakralnu, duhovnu dimenziju, nego ima i svoju profane dimenziju, koja se ogleda u snažnom povezivanju ljudi sa različitih područja – kazao je na današnjoj pres-konferenciji dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Vijekovima unazad, napomenuo je muftija Dizdarević, stanovnici sela iz te tri lokalne zajednice, koja gravituraju tom lokalitetu, okupljali su se i družili.

– Lastavica nas povezuje s prirodom, Lastavica nas povezuje s našim historijskim korijenima. Poštivanje Lastavice, po meni i neki istraživačima, najbolji je pokaz i dokaz da islam u BiH i Bošnjaci u BiH svoj identitet ne crpe samo iz osmanskog perioda. Mi smo baštinici i sljedbenici, na neki način, one kulture koja je bila ovdje prisutna, a radi se o bogumilskoj kulturi. Time, na neki način, diskreditiramo onaj mit o Bošnjacima kao Turcima – podsjetio je muftija Dizdarević.

On je najavio da će o potrebnim higijensko-epidemiološkim mjerama za održavanje “Lastavice” u petak, 31. jula, govoriti i na hutbi na džuma namazu te da će se potruditi da se ispoštuju i zadovolje sve epidemiološke mjere, zbog čega su iz sportskog programa “izbačeni” turnir u malom nogometu te disciplina potezanje konopca.

U ljetnoj bašti kod zgrade Muftijstva, 29. jula u 19.00 sati, bit će održana i promocija knjige “Izgubljena historija”, autora Michaela H. Morgana.

Više o samoj manifestaciji i njenoj organizaciji možete pogledati u videu:

UŽIVO: PRESS – Vjersko-kulturna manifestacija "Lastavica 2020."

Gepostet von Zenicablog am Mittwoch, 22. Juli 2020

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: