Info

VIDEO: Press konferencija Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Press konferencija Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa ZDK – Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona za praćenje koronavirusa saopćio je da se situacija u tom kantonu smiruje, što odražavaju i podaci o broju oboljelih osoba, odnosno aktivnih slučajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona kazao je kako i statistički podaci pokazuju smirivanje epidemiološke situacije u tom kantonu.

“Situacija u ZDK ušla je u mirniju fazu, to pokazuju i same brojke. Ukupan broj oboljelih je 243, jučer smo imali dva pozitivna slučaja, jedno retestiranje, a prethodna tri dana nismo imali slučajeva. Broj ljudi u Kantonalnoj bolnici Zenica je devet i 39 u depadansu, odnosno izolatoriju. Ovo nas ne smije zavarati, moramo se pridržavati mjera da se ne vratimo u kritičniju fazu. Uz savjesno ponašanje građana i rad policijskih i inspekcijskih službi možemo ovo privesti kraju. Nemamo životno ugroženih ni smrtnih slučajeva”, kazao je Jupić.

Ministar zdravstva ZDK prokomentarisao je i upotrebu respiratora kod pacijenata oboljelih od koronavirusa.

“Statistike su pokazale da su respiratori jako upitni, imaju svoju ulogu u prestanku disanja, ali ne u ovim slučajevima jer se radi o oštećenju pluća. Mi smo u ZDK imali drugu strategiju i imali smo samo jednog pacijenta na respiratoru koji je preživio. Mislimo da je kiseonička podrška uz druge mjere bolja opcija. Naznaka ka kraju pandemije ima, nadamo se da će biti početkom narednog mjeseca, ali moramo ozbiljno shvatiti popuštanje mjera. Nadam se da će početkom idućeg mjeseca doći do popuštanja restriktivnih mjera. Smanjujemo naše kapacitete prema potrebi i želim da se zahvalim korisnicima zdravstvenih usluga na razumijevanju kao i zdravstvenim radnicima”, rekao je Jupić te dodao kako se sve mjere stvaraju na osnovu epidemiološke situacije.

“Ako uzmemo ZDK, gdje imamo gradove poput Olova, Usore gdje nemamo pozitivnih slučajeva, te uzmemo Maglaj gdje imamo preko 140 slučajeva, normalno je da se ne mogu iste mjere primjenjivati. Ne postoji univerzalni plan. Iz svega ovoga moramo izvući zaključke za ubuduće. Kompletna BiH je na visokom mjestu po dobro obavljenom poslu”, rekao je Jupić.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac rekao je da se očekuje početak rada specijalističko-konsulatitvnih ambulanti u toj ustanovi.

“Mi imamo jedno smirivanje epidemiološke situacije. Pacijenti dosta trpe zbog nedavanja određenih usluga, a i bolnica trpi oko pola miliona KM gubitaka na mjesečnom nivou od prihoda koje smo ostvarivali i moramo početi živjeti s koronavirusom i radimo određene pripreme. Plan je da stacionar bude određen za 80 pacijenata, da proradi prostor za fizikalnu medicinu, da se otvore konsulativne ambulante u bolnici, da odradimo određene promjene, poput izrade operativne sale na zaraznom odjelu, a omogućiti rad drugih odjela. Radit ćemo i na tome da pacijenti dolaze sa negativnim testovima u bolnicu da nemamo širenje te da radimo uporedo sa COVID-ambulantama. Posljednje informacije u vezi sa laboratorijom su pozitivne, očekujemo da i to bude do kraja sedmice”, rekao je Skomorac.

Direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo rekao je da će u ovoj ustanovi početi sa normalizacijom rada od 26. maja.

“U općini Tešanj imamo dobru situaciju trenutno i odlučili smo da od 26. maja počnemo sa normalnim radom. Sukcesivno ćemo otvarati u skladu sa epidemiološkom situacijom. Pacijenti koji budu dolazili morat će imati negativan test, a u slučaju hitnih slučajeva ćemo mi raditi test”, kazao je Škiljo.

Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica rekao je da se svi moraju pridržavati mjera kako bi zaštitili jedni druge.

“Moramo znati da postoji više vrsta testova, ali PCR test gdje tražimo antigen, on može biti negativan ali ne može biti lažno pozitivan i to je najpouzdaniji test, to je najpouzdanija metoda. Može se sumnjati samo kod uzimanja, ali kod pravilnog uzimanja i čuvanja nema problema. Maske se ne nose kako treba, a ako obe osobe koje dolaze u kontakt obe nose maske, šansa za zarazu se smanjuje na pet posto. Kada se popuštaju mjere, nema objašnjenja kako se treba ponašati i time nisam zadovoljan i niko se ne pridržava mjera. Plašim se da ne dođe do drugog vala zbog toga. Kod nas se u Maglaju, gdje smo imali puno slučajeva i Olovu gdje nismo imali slučajeva iste mjere provode, što nije uredu. Mjere se moraju kontrolisati i mislim da inspekcije ne rade dobar posao. Apeliram da se mjere uvode postepeno i da se kontrolišu i kada se dokaže da se provodi sve kako treba, da onda se oslobađamo mjera”, rekao je Drljević.

Drljević je rekao i da treba da se provede vakcinacija starije populacije kako bi se smanjio mortalitet od upale pluća bez obzira na prisustvo koronavirusa.

“Ovo nije sezonska bolest, kao gripa. Ovdje smo svjedoci da se bolest i vraća i moramo živjeti sa koronavirusom i da se pripremamo za jesen kada bismo mogli imati i jesen i gripu. Apeliram i da se počne sa vakcinacijom za starije od 65 ljudi, jer se vakcinom protiv pneumokoka može smanjiti smrtnost ove populacije. Ja sam tražio za svoju majku tu vakcinu, a u BiH je niko ne uvozi, i skupa je pa i sve da imate novac, ne možete je dobiti. Mislim da otvaranje granica uz obavezno testiranje neće napraviti velike probleme”, rekao je Drljević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno