Info

VIDEO: Predstavnici Vlade ZDK uručili bolnici u Tešnju mobilni rendgen uređaj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalne uprave civilne zaštite uručili su Općoj bolnici Tešanj mobilni rendgen uređaj koji će se tokom pandemije koristiti za liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenata. Kupovinu aparata vrijednog 150.000 KM finansirala je Vlada ZDK, a nabavka je izvršena preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda UNDP.

Premijer Mirza Ganić naglasio je da je najveći dio medicinske i zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema u ovom kantonu nabavljen preko UNDP-a, radi transparentnosti i efikasnosti javnih nabavki, ali i značajnog finansijskog učešća od strane ove međunarodne organizacije. Tako je uz uloženih 920.000 KM iz budžeta ZDK, dobijena medicinska i zaštitna oprema tržišne vrijednosti preko 1,64 miliona KM.

“Sve aktivnosti koje poduzimamo u borbi protiv pandemije koronavirusa, gdje je pogođena i privreda i poljoprivreda, a jednim dijelom i obrazovanje, izražene su i na području općine Tešanj. Svi naši napori su usmjereni ka borbi za zdravlje svakog čovjeka i svako radno mjesto”, rekao je Ganić.

Napomenuo je da je Vlada ZDK preko Kantonalne uprave civilne zaštite nabavila i značajnu količinu zaštitne opreme za potrebe Doma zdravlja u Tešnju, a izdvojena je i finansijska pomoć u okviru pomoći svim ustanovama primarne zdravstvene zaštite u ZDK.

Direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo zahvalio se na donaciji mobilnog rendgen aparata, koji će olakšati dijagnostiku pacijenata pozitivnih na koronavirus te omogućiti razdvajanje puteva pacijenata unutar ove bolnice. Također, zahvalio se i za pomoć u opremanju PCR laboratorija, tako da je bolnica u Tešnju osposobljena za testiranja na koronavirus.

“Ove sedmice radimo paralelna testiranja sa Kliničkim centrom u Sarajevu i na taj način vršimo eksternu kontrolu, a od iduće sedmice ćemo raditi samostalno”, rekao je Škiljo, napominjući da su 1.000 testova posudili od Kantonalne bolnice Zenica dok ne dobiju prvu količinu testova od Federalnog štaba civilne zaštite.

Premijer Ganić i članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva na čelu s ministrom Adnanom Jupićem održali su sastanak sa općinskim Štabom civilne zaštite i načelnikom Suadom Huskićem, a razgovarano je o aktuelnoj epidemiološkoj situaciju u ovoj općini koja zbog novog klastera ima trenutno najveći broj zaraženih u ZDK. Sa sedamnaest slučajeva koji su potvrđeni u protekla 24 sata, broj zaraženih u Tešnju trenutno iznosi 45.

“Razgovarali smo kako da iskustva iz Maglaja prenesemo u Tešanj i da dogovorimo smještaj ovih pacijenata. Očekujemo da će se broj zaraženih u Tešnju povećati narednih dana, ali situacija nije alarmantna. Siguran sam da ćemo dati kvalitetan odgovor, a ovom prilikom, ne umanjujući značaj privrede, apelujemo na poštivanje donesenih mjera, organiziranje rada u smjenama i poštivanje fizičke distance, jer bismo u suprotnom došli u težu situaciju”, rekao je Jupić.

U Zeničko-dobojskom kantonu do sada je potvrđeno 288 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega se 240 osoba oporavilo. Oko 80 posto zaraženih su radnici dvije fabrike u Maglaju i jedne u Tešnju te njihovi kontakti.

“Po broju oboljelih prednjačimo u FBiH, a pohvalno je da nemo umrlih niti životno ugroženih što pokazuje da je Krizni štab uz podršku Vlade napravio tim koji uspješno odgovara situaciji”, rekao je ministar Jupić.

Općinski načelnik Suad Huskić zahvalio se kantonalnoj Vladi na doniranoj opremi za Opću bolnicu i Dom zdravlja. Istakao je da je zbog epidemiološke situacije podignut stepen obazrivosti građanstva, te da očekuje takav pristup i u proizvodnim pogonima na području Tešnja.

“Nismo donijeli odluku o zatvaranju proizvodnih pogona, osim firme koja je direktno pogođena. Nadamo se da ćemo uz profesionalan odnos institucija i građana prevladati ovu situaciju”, rekao je Huskić.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno