Ljudi

VIDEO: Poruke i pouke 2022. sa Fahirom ef. Arnautom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

23. dana ramazana, naša ekipa je u sklopu serijala Poruke i pouke posjetila Osman-čelebijinu džamiju, odnosno Potočku džamiju, koja se ubraja među najstarije izgrađene džamije u Zenici.

Naš domaćin bio hafiz Fahir ef. Arnaut, imam Potočke džamije, sa kojim smo, između ostalog, razgovarali o zekatu i sadekatu-l-fitru.

– Zekat, doslovice zekat, znači čistoća i rast. Često samo ime najbolje i objasni suštinu onoga o čemu govorimo. Često volim naglašavati ovo da je zekat čistoća i rast. Odmah da kažem zašto čistoća. Islam je kompletan vjera čistoće. Znamo da se od nas traži čistoća tijela uopšte da bi najvažniji obred naše vjere, namaz, mogli obaviti. Mora biti čisto i tijelo, odijelo, i mora biti čisto mjesto gdje se klanja. Sav islam je usmjeren ka tome, da očisti dušu, jer je čovjek i od tijela i od duše. Islam traži čistoću tijela, čistoću duše, čistoću okoline. Islam traži i čistoću imovine. Sve kod muslimana mora biti čisto. A kako se imovina očisti? Očisti se tako što iz nje izdvojimo ono što nije naše. Često ljudi zapadnu u zamku kada izvršavaju obavezu zekata, misle da daju svoje. Allah nas vjernike uči, ne dajemo svoje, nego izdvajamo tuđi hak. Kur’an kazuje: “U njihovim imovinama, u imovinama vjernika ima hak, pravo udio onih koji su u potrebi i onih koji su obespravljeni.” I zato je zekat čišćenje, izdvajanje onog što nije naše, objašnjava ef. Arnaut, i dodaje:

Allah je izvor nafake. Često čovjek sebi umisli: “Ja privređujem, ja sam to zaradio.” Pa evo sada možemo vidjeti ovu krizu. Kako onih hiljadu maraka koje danas imamo, sutra ne vrijede isto. Kako se okolnosti preko noći promijene i kako i ono što smo imali i mislili da je vrijedno postane manje vrijedno, a kako se mogu okolnosti promijeniti nabolje, da ono što smo imali i mislili da je malo postane odjednom puno. Allah je izvor nafake. A drugi momenat, rast, kako je zekat rast? Logički ispada da si izdvojio jedan dio, ostalo ti je za taj procenat manje. Allah je izvor nafake, ponovo naglašavam. Zekat je najbolje osiguranje čovjekove imovine. Onome ko očisti svoj imetak, Allah garantuje da će nadoknaditi, kaže ef. Arnaut.

Pogledajte cijelu emisiju.

Autor: O kanal/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno