Politika

VIDEO: Političke nesuglasice u ZDK, vraća li se SDA u vlast?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Politička situacija u Zeničko-dobojskom kantonu dovedena je do usijanja i to zbog nesuglasica aktualnih partnera koji su u novembru prošle godine formirali vlast. Najavljena je prekompozicija vlasti i preslagivanje aktuelne parlamentarne većine i vlade. S druge strane, otvorena je i mogućnost da lidersku poziciju u ovom kantonu ponovo preuzme SDA. Hoće li Kasumović i SDP pružiti ruku pomirenja i nastaviti vladati Kantonom ili će doći do prekompozicije vlasti? Da li može SDA ponovo preuzeti vlast?

Trenutna politička situacija u vezi s prekompozicijom vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu ogleda se u svojevrsnom medijskom ratu na relaciji Fuad Kasumović – Kantonalni odbor SDP-a ZDK-a. Te dvije političke opcije su s po pet zastupnika bile lideri u aktuelnoj koaliciji, no, napuštanjem jednog zastupnika Bosanskohercegovačka inicijativa je ostala na četiri.

Političku situaciju dodatno je usložnio i raskol u HDZ-u ZDK-a odlaskom Ive Tadića. Uprkos tome, vladajuća Sedmorka i dalje ima kapacitet da održi vlast.

S druge strane, narušeni koalicioni odnosi otvorili su pitanje opstanka aktuelne skupštinske većine i Vlade, naročito zbog činjenice da je zakonodavna vlast u ovom kantonu posljednji put zasjedala 8. augusta, dok brojni zakoni čekaju na usvajanje. Također, iz opozicione SDA, koja ima najviše zastupnika u Skupštini, u posljednje vrijeme najavljuju formiranje nove većine koja bi značila i smjenu Vlade.

„SDP ruši vladu u ZDK-u jer ustvari žele srušiti mene“, ocjenjuje Fuad Kasumović, predsjednik BHI-KF.

„Gospodin Kasumović ima svoje načine komunikacije s javnošću, danas kaže jedno sutra drugo, danas napadne jednog sutra drugog“, kaže Mirsad Mahmutagić, predsjednik KO SDP-a ZDK-a.

Proteklih mjeseci političku scenu o ovom kantonu obilježio je sukob još aktuelnih partnera Kasumovića i SDP-a. Dodatno je kulminiralo povlačenjem tačke s Vlade koja se odnosila na izbor novog policijskog komesara. Kasumović negodovao, a SDP-ov ministar Benjamin Sinanović to pravdao pravnim razlozima.

„Ova koaliciona većina i SDP su istrpjele mnoge rabote u režiji Fuada Kasumovića. Ne vidim razlog zašto se ne bi sačekala odluka Kantonalnog suda po žalbi smijenjenog komesara“, kazao je Sinanović.

Prekompozicija vlasti pokrenuta i to s ciljem da se iz vladajuće Sedmorke izbaci upravo Kasumović, čiju je stranku, u kojoj vlada određeno nezadovoljstvo, zvanično napustio jedan zastupnik.

„Kad budemo spremni da damo detalje u javnost onda ćemo ih dati. Do tada neću davati nikakve informacije da ispoštujemo dogovor s partnerima“, poručio je Mahmutagić.

Kasumović uzvratio: tvrdi da mu je najmanje važno ko će biti većina te ne želi da zbog političkih igrarija ispaštaju i građani i projekti.

„Tražim od SDP-a ZDK-a da preuzme odgovornost za novonastalu situaciju jer su oni jedini željeli izbaciti BHI-KF iz vlasti u ZDK-u i zamijeniti zastupnike Škaljom i Isakom, ali završite već jednom tu priču i da se krene ozbiljno raditi“, istakao je Kasumović.

Dok traju političke nesuglasice gotovo dva mjeseca nije zasjedala Kantonalna skupština. Predsjedavajući Dejan Kovačević iz NiP-a tvrdi da je razlog pripremanje zakonskih akata te da do sada u proceduru niko nije uputio zahtjev za sjednicu na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Vladi.

„U skupštini nemamo nikakvih zvaničnih akata koji su na tragu tih portalskih pisanja ‘rekla-kazala’. Trebalo je malo vremena da se ti zakoni pripreme i urede i onda imamo jednu sjednicu koja će napraviti zaokret“, navodi Kovačević.

Iz SDA, koja ima 11 zastupnika, kažu da su i oni otvorili pregovore s potencijalnim partnerima za formiranje nove većine.

„Nastojat ćemo da s partnerima s kojima smo obavili razgovore – sa svima osim sa SDP-om, raspadnutom strankom i NiP-om – uzmemo u koalciju one koji imaju slične programe i ideologije kao mi“, poručio je Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK-a.

No, izgledno je da prevagu za prekompoziciju ili očuvanje postojeće koalicije čine tri zastupnika DF-a.

„DF je opredijeljen da očuva trenutnu koalciju i pristajemo na sve razgovore partnera kako bismo postojeću većinu očuvali, samim tim i Vladu. Međutim, mislim da će u narednoj sedmici doći do razrješenja mnogih problema“, poručio je Goran Bulajić, povjerenik KO DF-a ZDK-a.

Ko će otpasti, a ko opstati na vlasti te da li će biti formirana nova Vlada nakon manje od godinu mandata Vlade premijerke Mehmedić pitanja su na koja će odgovor biti poznat tokom oktobra, kada bi i konačno trebala zasjedati zakonodavna vlast nakon dvomjesečnog nerada.

Već narednog utorka u sjedištu kantona za istim stolom trebali bi se naći aktuelni partneri vladajuće koalicije te održati kolegij Skupštine i odrediti datum zasjedanja. Bit će to ujedno i svojevrsni ispit koji će dati odgovor na pitanje postoji li potrebna većina od minimalnih 18 zastupnika, a nakon toga i odgovor ko će biti zadužen da se u ovom kantonu bavi pitanjima koja su važna za građane.

Autor: federalna.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno