Zenica

VIDEO: Politehnički fakultet Zenica domaćin stručne konferencije i IT takmičenja “Reconnect-hackathon”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naredna tri dana Politehnički fakultet u Zenici će biti domaćin stručne konferencije i takmičenja iz informacionih tehnologija “Reconnect-hackathon”.

Za prvi dan ove manifestacije je predviđena stručna konferencija sa predavačima IT ekspertima iz BiH kao uvod u takmičenje u programiranju na kojem će učestvovati više od 60 srednjoškolaca i studenata.

Za timsko takmičenje prijavilo se osam timova, a za individualno takmičenje više od 60 učesnika.

“Sutra nastavljamo sa dvije vrste takmičenja – jedno je ‘Hackathon’, takmičenje osam timova studenata, a drugi dio je takmičenje u programiranju koje je otvoreno za studente i srednjoškolce. Takmičenje se nastavlja i u nedjelju, kada bi trebala da bude prezentacija rješenja koja će uraditi timovi studenata” istakao je dekan Politehničkog fakulteta Zenica Samir Lemeš.

U radu današnje konferencije sudjelovat će i dr. Edhem Eddie Čustović, osnivač BH Futures Foundation i profesor na univerzitetu u Melburnu Australija, a koji će se javiti online iz Australije te će održati predavanje na temu “Perspektive IT industrije u BiH”.

“Prvenstveni cilj takmičenja je popularizacija informacionih tehnologija, zato što smatramo da je u tome perspektiva razvoja Zenice. Pored toga što mi sada imamo Odsjek softversko inženjerstvo, koji je jedan od najatraktivnijih odsjeka na UNZE-u, trudimo se da što više IT firmi privučemo u Zenicu, da pokažemo da imamo kadrovski potencijal da se polako mijenja ekonomska slika Zenice. Da ona ne bude samo crna metalurgija i rudarstvo, nego da imamo i visoke tehnologije za koje ovim pokazujemo da imamo potencijala” naglasio je Lemeš.

Menadžerica za ljudske resurse Naida Stupar-Rizvić u softverskoj kompaniji “Blandus”, koja je osnovana 2019. godine kao organizatori takmičenja istakli su zadovoljstvo organizacijom.

“Sam događaj pokriva cijelu BiH, što i jeste dobro za IT sferu u Zenici, jer želimo da pokažemo da softversko znanje i cijela IT sfera života živi i razvija se te može dalje da napreduje u Zenici. To je jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta – da podržimo mlade ljude u Zenici, da ostanu na mjestu gdje su rođeni i da podržimo i Politehnički fakultet” izjavila je Naida Stupar-Rizvić.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno