Zenica

VIDEO: Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici obilježava deset godina rada

Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici obilježava 10 godina rada. Ovo je trenutno najtraženiji fakultet na kojem svake godine bude upisano 80 studenata. Prvi diplomanti  novog Odsjeka Softverski inžinjering pokazali su zavidan nivo znanja i ujedno kroz svoje radove najavili novu tehnološku eru i promjenu ekonomske slike grada.

Do jeseni bi na Odsjeku za Softversko inženjerstvo trebalo diplomirati još desetak softver inženjera. Amar Ćatović i Ahmet Durmić prvi su diplomanti.  Ahmet je napravio softver namijenjen ugostiteljskim objektima koji u potpunosti podržava poslovni proces naručivanja, ali i procesiranja narudžbi.

“Ovaj softver namjenjen je svim ugostiteljima kao što sam na samome početku rekao za ugostiteljske jedinice bilo da su to mala i srednja ili čak velika ugostiteljska preduzeća koja mogu imati više polovnih jedinica”, ističe Durmić.

“Znači puno prije svega za mlade ljude koji ostaju u ovoj državi da nas grade,  da nas vode naprijed i njihovo znanje je temelj onoga što nas čeka. Kolega  je pokazao zaista visok nivo znanja, vještina koje je stekao tokom školovanja,  ali i kroz svoj samostalni rad”, rekao je prof. dr. Jasmin Azemović, mentor i profesor na Odsjeku za Softverski inženjering UNZE.

Jedna od najperspektivnijih privrednih grana u svijetu, ali i kod nas je softversko inženjerstvo. Jačanjem ovog sektora, Zenici se vraća nekadašnji sjaj kolijevke tehničkih nauka s izmjenama – prelazak iz prljave, bazne industrije u napredne tehnologije.

“Ovo je svakako budućnost,  ne samo Zenice nego i BiH, jer informacione tehnologije su grana privrede u kojoj su potrebna najmanja ulaganja. Ne morate pribavljati zemljište,  zgrade mašine repomaterijale. Jedino što nam treba je dobra internet,  konekcija koja nije skupa, računari koji nisu skupi i ljudi, pamet”, naveo je prof. dr. Samir Lemeš, profesor na Politehničkom fakultetu UNZE.

“Mi smo do sad izveli oko 250 diplomanata na Odsjeku proizvodni biznis i na Odsjeku građevinrastvo. Mislim da ne rade samo oni koji neće. Dakle gotovo svi su dobili posao regularnim putem ili im se ne sviđa nešto što im se ponude oni su možda na birou”, kaže prof. dr. Sabahudin Jašarević, dekan Politehničkog fakulteta UNZE.

Ovaj jubilej dočekali su pod istim krovom s Mašinskim fakultetom. Rezultati pokazuju da je krajnje vrijeme da se iznađe rješenje za izgradnju nove zgrade i stvaranja boljih uvjeta školovanja za kadar koji nam zaista treba.

federalna.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: