Naše

VIDEO: pogledajte petominutni video o operacijama Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK

Produkcija DRON.ba objavila je video u kojem se predstavljaju aktivnosti Specijalne policijske jedinice MUP-a ZDK. Jedinica koja nije specijalna samo po nazivu, nego i poslovima koje obavlja, zasigurno je najelitnija jedinica policije u našoj državi, a čine je najbolje obučeni mladići koji intervenišu tamo gdje niko ne smije.

Video je rađen kao kratki igrani film, ali su sve scene u njemu simulacija stvarnih intervencija, neke snimljene i na originalnim lokacijama. Vrhunska produkcija, ali bez glumaca – akteri filma su stvarni pripadnici Jedinice, kojima je ovo bio “samo jedan u nizu treninga”.

Iako smo ponosni na video uradak, naše prijatelje iz Dron.ba i policajce, želja nam je da ova jedinica ima što manje posla i stvarnih intervencija.

EVO I SLUŽBENE NAJAVE IZ MUP-a ZDK:

Prezentacija vrhunske obučenosti i spremnosti pripadnika Specijalne policijske jedinice Uprave policije MUP-a ZDK 

Danas, 09.06.2019. godine, zvanično je publikovan i objavljen promotivni video u video produkciji dron.ba, na kojem je na vrlo kreativan i efektan način prikazano izvođenje vježbi pripadnika Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Prikazana vježba je simulacija policijske akcije nakon izvršenog ubistva, kada na lice mjesta dolaze forenzičari, kako bi izvršili uviđaj i prikupili sve tragove i dokaze. Paralelno sa tim radnjama, u Centru za obuku policijskih službenika, smještaj i rad Specijalne policijske jedinice, heliodrom i centralni arhiv, zasjeda Štab, koji odmah angažuje tim za rukovođenje dronom, radi vršenja nadzora spornog lokaliteta i objekta, prikupljanja snimaka, mapiranja i lociranja izvršilaca krivičnog djela. Nakon analize snimaka iz zraka, sačinjen je plan akcije a policijskim timovima je izdata naredba za kretanje u akciju.

Koordiniranim djelovanjem timova za upad, te snajperskog, ronilačkog i alpinističkog tima Specijalne policijske jedinice, uz angažovanje službenih pasa, naoružana lica koja su izvršila ubistvo i koja su otvorila paljbu na policiju su locirana i u kratkom roku neutralisana i stavljena pod kontrolu. Takođe je pronađeno i oružje, koje je odbačeno prilikom bjekstva osumnjičenih lica.

Na ovom videu prikazan je jedan koordiniran, brz i efikasan pristup i djelovanje specijalnih policijskih timova, koji je rezultat intenzivnih obuka u proteklom periodu, a takođe je prezentirana i specijalistička oprema navedene jedinice, koja je ovoj pokaznoj vježbi dala jedan novi kvalitet. Cilj ovog video materijala i ovih aktivnosti je da našim građanima prezentiramo usvojene policijske vještine, te demonstriramo specifične krizne situacije u kojim, dobro obučeni i uvježbani pripadnici Specijalne policijske jedinice, u vrlo kratkom vremenskom roku stavljaju situaciju pod kontrolu, naoružane izvršioce najtežih krivičnih djela lociraju i lišavaju slobode a postavljeni zadatak izvršavaju u cijelosti.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK

Pogledajte:

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem