Biznis

VIDEO: Direktor ArcelorMittala Zenica – Kompanija neće preživjeti poskupljenje struje od 125 posto!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kompanija “ArcelorMittal” Zenica (AMZ), zabrinuta zbog najavljenog enormnog povećanja cijena električne energije, zatražit će sastanak s menadžmentom Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (JPEPBiH) te nadležnim u Vladi Federacije BiH – najavio je danas na pres-konferenciji generalni direktor te kompanije Nikhil Mehta.

Trebat će im, kako je rekao, podrška resornog federalnog ministra Nermina Džindića i premijera Vlade FBiH Fadila Novalića.

-Povećanje cijena uglja, električne energije, zemnog plina i sirovina, enormno povećavaju i naše troškove. Cijena električne energije, koja je ponuđena u ponedjeljak, nama je povećanje za 125 posto u odnosu na ovu godinu – istakao je Mehta.

Pojasnio je kako će povećanje cijene električne energije poskupiti i njihovu proizvodnju na godišnjem nivou za oko 70 miliona konvertibilnih maraka, a što oni “ne mogu izdržati”. Zbog toga je izrazio nadu da će, kao najveći potrošač električne energije, AMZ imati razumijevanja i od JP EPBIH i Vlade FBiH.

– Ugovor se mora potpisati do kraja godine, ali ako izostane podrška, moguće je gašenje integralne proizvodnje u Zenici. To bi vjerovatno značilo i kraj kompanij. Zahtijevamo od Vlade FBiH i EPBiH da gledaju ovo na drugačiji način, jer ovo će imati veliki uticaj na proizvodnju čelika u Zenici – podvukao je Mehta.

Početkom ove godine, podsjetio je, na svjetskom su tržištu počele rasti cijene čelika, ali postepeno je počela rasti i cijena uglja te željezne rude da bi od maja ove godine cijena uglja za njihove kompanije u SAD-u i Australiji porasla sa 125 na 400 dolara po toni. Ugalj čini 50 posto ukupnih troškova kompanije “ArcelorMittal”.

Cijene su, dodao je, uvećali i dobavljači drugih neophodnih komponenti za proizvodni proces, a što je također posljedica povećanja cijena energenata i električne energije. Slijedi, kazao je, uvećanje i transportnih troškova, a cijena čelika je počela da pada.

-Pored toga, jučer smo od EPBiH dobili ponudu za ugovor za električnu energiju, po kojem je cijena veća za 125 posto, u odnosnu na trenutnu cijenu. Na godišnjem nivou, mi trošimo 520.000 MW električne energije. S tih 70 miliona konvertibilnih maraka dodatnih troškova, nema svrhe ni da nastavimo s proizvodnjom, jer ne možemo preživjeti. Gubici će biti manji ako zaustavimo proizvodnju. Ovo su najteži dani za kompaniju od njenog postojanja – naglasio je Mehta.

Kaže da su očekivali minimalno povećanje električne energije, ali tako veliko najavljeno povećanje cijena električne energije, ostavit će, upozorio je, teške posljedice po industriju te dovesti u pitanje i sam opstanak firmi.

Osim što je “ArcelorMittal” najveći kupac električne energije u BiH, podsjeća i da JP Željeznice Republike Srpske 60 posto ukupnog prihoda ostvaruju transportom roba za tu kompaniju, JP Željeznice FBiH između 30 i 35 posto te Luke Ploče sa oko 40 posto.

Pogledajte i poslušajte ovu press konferenciju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno