Ljudi

VIDEO: Pogledajte obraćanje Danisa Tanovića i druge pojedinosti na današnjoj svečanosti UNZE

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Univerzitet u Zenici danas je obilježio devetnaest godina svog postojanja i 60 godina visokog školstva u ovom gradu. Na svečanosti u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) uručeni su počasni doktorati Danisu Tanoviću i Johanu Arneu Vetlesenu. Počasni doktorat dobio je i “Oskarovac”, rođeni Zeničanin Danis Tanović koji je kazao da mu ovo priznanje mnogo znači s obzirom na to da se rodio u Zenici i tu proveo sretne dane djetinjstva.

– Savjete mladima ne dajem, jer dobar savket za mene nije dobar za nekog drugog, ali najvažnije im je da pristanu na sebe, shvate šta žele i idu u tom pravcu. Ja sam tu gdje jesam, jer nikada nisam prestajao da sanjam, a počeo sam sanjati davno u Kinu 29. novembar u Zenici. Tu sam išao kao klinac i nastavio sam sanjati. Svoj dječački san sam ostvario, rekao je između ostalog Tanović, pogledajte cijelu izjavu na kraju informacije.

Rektor zeničkog univerziteta Damir Kukić u svom prigodnom obraćanju istakao je kako, osim 60. godišnjice visokog obrazovanja u Zenici, slave i 19. godišnjicu UNZE-a, koji je najmlađi javni univerzitet u Bosni i Hercegovini. UNZE je postao i prvi reakreditirani univerzitet u BiH.

-Formiranje ove visokoškolske ustanove, možda predstavlja i najvažniji događaj u modernoj povijesti grada Zenice. Svojim djelovanjem, UNZE je opravdao napor i energiju uložene u njegov razvoj – kazao je Kukić, koji je dodao kako su se izborili za svoj dignitet u visokom obrazovanju BiH, ali i šire.

Smatra da je razvoj grada Zenice i ovog regiona nezamisliv bez doprinosa profesora, naučnika i stručnjaka, koji su svoje profesionalne karijere gradili kako u oblikovanju visokog obrazovanja, tako i u ekspanziji privrede i modernizaciji ove zajednice.

Kukić je istakao kako su loša demografska i socijalno-ekonomska situacija, kao i svim drugim univerzitetima u BiH i regionu, najveća prepreka razvoja i UNZE-a, ali da su otvaranjem novih studijskih programa u protekle dvije godine uspjeli zaustaviti trend smanjenja broja studenata.

U ime nagrađenih studenata, zahvalila se studentica Ajna Mahmić. Nagradu rektora, na prijedlog dekana svojih fakulteta, studenti su dobili za uspjehe u učenju, sportu, zatim uspjehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima, sudjelovanje u projektima… a među njima i proslavljeni bh. atletičar Amel Tuka, koji je ove godine okončao studij na Mašinskom fakultetu.

-Bez obzira što je kultura, trud i rad UNZE-a prepoznata daleko izvan granica BiH, iskreno se nadam da će budućnost i mjesto ovog bh. neba upravo napraviti ovi mladu ljudi koji to zaista i zaslužuju te da će im ta prilika biti i data – poručila je Ajna Mahmić, članica Vis Mot tima svog fakulteta, koji je osvojio treće mjesto na svjetskom takmičenju studenata prava iz oblasti trgovačke arbitraže.

Svečanosti su, uz ambasadorice Slovenije Zoricu Bukinac i Indonezije Ameli Achmad Yanini, prisustovali i predstavnici ambasada Turske, Srbije i Francuske, zatim dekani i prodekani univerziteta iz zemalja bivše Jugoslavije, kao i predsjednik Akademije nauka i umjestnosti BiH Miloš Trifković te predsjednik Rektorske konferencije BiH Milan Kulić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno