Biznis

VIDEO: Pogledajte kako treba izgledati jedna od najzahtjevnijih dionica autoputa A1 – Zenička zaobilaznica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Pogledajte kako treba izgledati jedna od najzahtjevnijih dionica autoputa A1 – Zenička zaobilaznica – Na dionici Koridora 5c u četvrtak je upriličena svečanost povodom završetka proboja tunela Ričice dužine 620 metara, čime je spojena kompletna dužina desne cijevi tunela. O tome smo pisali NA OVOM LINKU.

Poddionica Klopče – Pečuj (Donja Gračanica) nadovezuje se na poddionicu Drivuša – Klopče u zoni vijadukta Perin Han. Ugovor za izgradnju potpisan je 9. maja 2016. godine, a u dužini ove dionice od 5,78 kilometara grade se četiri vijadukta i dva tunela, a na njoj radi 430 radnika.

-Dužina ove tunelske cijevi je 628 metara, od čega je podzemni iskop 538 metara, a dužina lijeve cijevi je 614 metara sa podzemnim iskopom od 555 metara. Iskop tunela se izvodi u stijenama male čvrstoće. Imali smo dosta problema, ali sa projektantom i nadzorom smo pronašli rješenja. Posebna pažnja je posvećena ulaznom portalu tunela koji se nalazi u zoni klizišta Pehare, te su ovdje izgrađene dvije portalne galerije dužine 60 i 40 metara. Ukupno je bilo iskopana oko 95.000 kubika stijenske mase, 15.000 kubika betonske mase je ugrađeno, 360 tona mreže, 280 tona čeličnih lukova, rekao je voditelj projekta Drago Franc.

Zenička zaobilaznica je trenutno najveće gradilište u BiH, a na dvije poddionice, Drivuša – Klopče i Klopče – Donja Gračanica, ukupne dužine osam kilometara, grade se dva tunela, četiri vijadukta i most, a vrijednost radova je 140 miliona eura. Predviđeni izgled cijele zabobilaznice pogledajte ovdje:

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno