Zenica

VIDEO: Pogledajte kako GV nije izglasalo poskupljenje vode, te gradonačelnikovu odluku da će ipak potpisati poskupljenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradsko vijeće Grada Zenica razmatralo je te primilo k znanju inicijativu klinike „Centar za srce“ iz Sarajeva, koja je izrazila namjeru da u krugu Kantonalne bolnice u Zenici (KBZ) izgradi kliniku „Centar za srce“ u Zenici. Međutim, nakon rasprave i brojnih primjedbi vijećnika na zaključak predložen od gradonačelnika Fuada Kasumovića, zaključak je usvojen u izmijenjenom obliku.

– Ne mora to značiti da će ova klinika dobiti i dozvolu da gradi. Možda se jave i ti Nijemci. Može se svako javiti – tvrdio je Kasumović, koji je najavio raspisivanje javnog konkursa. Vijećnici su isticali kako podržavaju realizaciju sličnog projekta, ali su tražili da se omogući da se na javni poziv prijave i druge zainteresirane ustanove pa je usvojen zaključak „o opredjeljenosti za pokretanje procedura za realizaciju potencijalnog projekta izgradnje i uspostave Specijalističke zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema“. Usvojenom inicijativom, Vijeće je dalo saglasnost nadležnim gradskim službama „za pokretanje procedura definiranja zemljišta u krugu KBZ-a, vlasništvo Grada Zenica, radi osnivanja prava građenja potencijalnim investitorima“. Time se, a što su vijećnici i zahtjevali, više ne favorizira nijedan potencijalni ulagač pa ni „Centar za srce“ Sarajevo, na osnovu čije se inicijative danas i vodila rasprava.

U sklopu rasprave o problematici održivosti poslovanja Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zenica, u svjetlu realizacije velikih razvojnih projekata, među kojima je i Regionalni vodovod “Plava voda”, razmatran je i prijedlog tog preduzeća za sukcesivno uvećanje cijena vode u naredne četiri godine. Cijena vode će, 2025. godine, po tom prijedlogu, za domaćinstva biti uvećana za ukupno 80 posto. Pašalić je naveo da bi računi za kućanstva trebali biti uvećani za oko 9,7 KM po domaćinstvu, a za privredne će subjekte uvećanje biti 120 posto.

– Procentualno to, možda, izgleda puno, ali nominalno nije veliki udar na kućne budžete – istakao je predstavnik JP ViK Zenica Emir Pašalić. On je podvukao kako je cijena vode u tom gradu trenutno najniža u Bosni i Hercegovini. Najavio je da bi, ako ne dođe do povećanja cijena, već 2025. godine to preduzeće poslovalo s minusom. Napomenuo je i kako je povećanje cijene vode trebalo uslijediti još 2018. godine, ali da se, kako je kazao, tada nije složio gradonačelnik Kasumović pa nije ni došlo do poskupljenja. Vijećnica SDA Emina Tufekčić konstatirala je da iz tog preduzeća do sada nisu „pitali ovo vijeće ništa“, a Babajić je podsjetio da su se za kreditna sredstva za projekte zadužio Grad, odlukama Gradskog vijeća, koji treba da plaća „višak sredstava“ koja nije u mogućnosti platiti JP ViK.

– Gradska uprava pokušala je ovim prijedlogom da poskupljenja plaćaju građani. Mi smo izglasali kredit i on se treba isplaćivati iz budžeta Grada – smatra Babajić. Vijećnici vladajuće Zeničke inicijative – Fuad Kasumović tražili su da se poskupljenje vode odgodi za barem jednu godinu. Direktor Pašalić odgovorio je da postoji mogućnost prolongiranja, ali da će brzo istrošiti rezerve preduzeća te kako “nikada nije vrijeme za poskupljenja”. Nakon što su vijećnici odbili zahtjev za povećanjem cijena vode, jer je za povećanje glasalo samo 10 vijećnika, Kasumović je najavio kako je odlučio da iskoristi svoje ovlasti te će, već sutra ujutro, potpisati odluku o poskupljenju koje je dostavio Nadzorni odbor JP ViK Zenica. Nakon toga je sa dnevnog povukao pet narednih tačaka pa je sjednica brzo okončana.

Prethodno je, zbog primjedbi vijećnika te diskusije vijećnika Nezavisnog bloka Ekrema Tuke, gradonačelnik Kasumović pozvao je vijećnike da danas povuku prijedlog Odluke o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva na području Grada Zenica te da ga se uputi na doradu nadležnim gradskim službama, što su vijećnici i prihvatili te izglasali takav prijedlog. Pomenuti dokument naći će se na dnevnom redu na nekoj od narednih sjednica GVZ-a. Pred početak današnjeg zasjedanja Edina Gazić, koja je izabrana za zamjenicu Gradskog pravobranioca Grada Zenica, položila je svečanu zakletvu te je preuzela obavljati pomenutu funkciju u Gradskom pravobranilaštvu.

U narednim fotografijama, kao i gornjem videu možete vidjeti kako je izgledalo glasanje ZA (zeleni), PROTIV (crveni) i UZDRŽANI (bijeli kartoni)

Video: RTVZE, foto: Screenshoot sjednica GV, tekst V.B.Fena



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno